ČUBRILOVIĆ OČAJAN NAKON ODREĐIVANJA PRITVORA SAVČIĆU: “Sud BiH rukovodi se političkim instrukcijama i oktroisanom odlukom Valentina Inzka”

On je istaknuo da je Sud BiH ovim još jednom “pokazao svoju jednostranost i namjeru da svojim presudama odredi karakter građanskog rata u BiH po kojem bi isključivo Srbi trebalo da budu odgovorni.”

  • Mini market

  • 10. Avg. 2021  10. Avg. 2021

  • 1

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović nazvao je skandaloznom i nedemokratskom odluku Suda BiH o određivanju pritvora predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske, generalu Milomiru Savčiću zbog stavova iznesenih u javnim medijskim istupima.

"Ovim je direktno prekršen član 2. Ustava BiH kojim je zagarantovano pravo na slobodu izražavanja, kao i Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava. Sud BiH stavio se iznad Ustava i zakona, uvodeći kao kaznenu mjeru verbalni delikt, što je svojstveno samo autokratskim i totalitarnim režimima“, rekao je Čubrilović.

On je istaknuo da je Sud BiH ovim još jednom “pokazao svoju jednostranost i namjeru da svojim presudama odredi karakter građanskog rata u BiH po kojem bi isključivo Srbi trebalo da budu odgovorni.”

"Prvo su to radili sudeći za ratne zločine pretežno Srbima, a sada su prešli na drugu fazu, u kojoj sude i za javno izgovorenu riječ. Nakon ove odluke, jasno je da se Sud BiH rukovodi političkim instrukcijama i oktroisanom odlukom Valentina Inzka, koja je uvela ovu zemlju u politički i pravni haos“, rekao je Čubrilović za Srnu.

Istaknuo je da je “nekadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch u nedavnom intervjuu rekao da je posljednji čin Valentina Inzka loše osmišljen, da će izazvati najveću političku krizu, kao da je nanio poraz čak i samom OHR-u.”

"Sud BiH je, temeljeći svoju odluku protiv generala Savčića na nametnutim odlukama Valentina Inzka, samo pokazao da ova zemlja ide u političku krizu bez presedana. Takođe je pokazao i zbog koga je Inzko nametnuo svoju posljednju odluku, za koju nije imao ni saglasnost međunarodne zajednice, pa ni svog nekadašnjeg šefa, austrijskog ministra spoljnih poslova, koji se ogradio od Inzkove odluke“, rekao je Čubrilović.

Predsjednik Čubrilović je rekao da će “Republika Srpska učiniti sve što je u njenoj moći da zaštiti prava svojih građana te da je odluka o određivanju pritvora generalu Savčiću, kao predsjedniku BORS-a, za javno izgovorenu riječ poruka svim borcima Vojske Republike Srpske koje on predstavlja i zastupa”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...