SLAVEN RAGUŽ "BLJESNUO" NA N1 HRVATSKE: "Andrej Plenković mi je obećao da će Hrvatska podići optužnice protiv generala Armije RBiH zbog agresije na Hrvatsku..."

Raguž, međutim, nije objasnio kako on zamišlja da premijer jedne države, pri tome članice Evropske unije, u kojoj je Ustavom osigurana trodioba vlasti, pokreće istrage i piše optužnice protiv bilo koga.

  • Mini market

  • 10. Avg. 2021  10. Avg. 2021

  • 3

"Predložio sam 2017. godine gospodinu Andreju Plenkoviću tijekom njegove posjete Mostaru da Hrvatska podigne optužnice protiv generala Armije R Bosne i Hercegovine zbog sudjelovanja u agresiji na Hrvatsku. On je to tada obećao, ali evo, prošle su četiri godine, a ništa nije poduzeo", rekao je jutros gostujući u programu N1 Hrvatske Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

Raguž, međutim, nije objasnio kako on zamišlja da premijer jedne države, pri tome članice Evropske unije, u kojoj je Ustavom osigurana trodioba vlasti, pokreće istrage i piše optužnice protiv bilo koga.

Ali je zato kazao da postoje dokazi da su generali Armije RBiH kao "članovi JNA"(!?) sudjelovali u agresiji na Hrvatsku. "Da sam ja Hrvatska (!?), optužio bih Atifa Dudakovića, koji je zapovijedao granatiranje Zadra. Poznata je njegova izjava da će "napredovati do Rima ako mu to naredi njegov pretpostavljeni, general Ratko Mladić". Naravno da Raguž nije otkrio kada i gdje je to Dudaković izjavio i gdje se to može provjeriti.

Slaven Raguž, koji je nominalno najveća opozicija HDZ-u, okomio se i na izjavu Josipa Grubeše, ministra pravde BiH, koji je kazao da zamolnica koja je iz Bosne i Hercegovine upućena Hrvatskoj u vezi sa ratnim zločinima počinjenim u operaciji "Bljesak", "nije političke nego pravne prirode". Raguž je tu izjavu nazvao skandaloznom, jer je, prema njegovom mišljenju, riječ o političkom procesu. On je kazao da se Grubeša ne razumije u pravo, jer je on "profesor latinskog jezika, a ne pravnik".

"Da sam ja ministar pravde BiH i da sam dobio takvu jednu pošiljku, čim bih vidio da je adresa Hrvatska, ja bih odmah tu dokumentaciju pocijepao pa neka me nakon toga ganjaju", izjavio je neustrašivi Raguž.

Na pitanje voditelja Domagoja Novokmeta kako može tvrditi da je cijela priča o zamolnici Hrvatskoj u tužbi protiv generala upućenoj iz BiH, ujdurma"političkog Sarajeva bošnjačke politike ako je ministar pravde Hrvat, kao i glavna tužiteljica Gordana Tadić", Raguž je objasnio da Gordana Tadić jeste "kadar Hrvatske demokratske zajednice", ali da je u toku postupak za njenu smjenu. Potom je objasnio hrvatskim gledaocima N1 da je Tadićka optužila direktora Obavještajno-sigurnosne agencije u BiH Osmana Mehmedagića koji je zbog toga smijenjen (!?). Optužen je, tvrdio je Raguž, "zbog pranja novca i falsificiranja diplome". On je (dez)informirao gledaoce N1 da se vodi postupak i protiv "prve dame kod Bošnjaka, supruge Bakira Izetbegovića", a usput je spomenuo i nedavni dolazak novog visokog predstavnika Christiana Schmidta. Svi ti događaji, od kojih je većinu izmislio, prema mišljenju lidera Hrvatske republikanske stranke, objašnjavaju zašto je Tužilaštvo BiH prije desetak dana uputilo zamolnicu Ministarstrvu pravde Hrvatske u vezi sa procesuiranjem generala Hrvatske vojske za zločine počinjene tokom operacije "Bljesak" (1995.)  

("SB")

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...