OVOME SE NIKO NIJE NADAO: Delta soj pokrenuo žestoku raspravu u SAD-u, a tiče se...

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u maju je savjetovao vakcinisane Amerikance da ne moraju više nositi maske s obzirom na to da je rizik od dobivanja ili širenja Covida-19 mali.

  • Svijet

  • 11. Avg. 2021  11. Avg. 2021

  • 0

Nedavni porast broja zaraženih Covidom-19, potaknut delta varijantom, obnovio je političku kontroverzu oko nošenja maski u SAD-u, pri čemu se dio guvernera protivi nametanju obaveze nošenja maski u svojoj saveznoj državi.

Takva rasprava podsjeća na početke pandemije, kada su maske postale simbol političkog opredjeljivanja u SAD-u. Tadašnji predsjednik Donald Trump obraćao se javnosti bez maske, dok su njegovi politički protivnici bili zagovornici nošenja maski.

Više od godinu dana kasnije, stvar je postala posebno osjetljiva s obzirom na to da se približava početak nove školske godine.

"O tome bi naposljetku roditelji trebali odlučivati", ponovio je jučer republikanski guverner Floride Ron DeSantis, koji je zabranio floridskim školama da od učenika zahtijevaju nošenje maski.

"Učinit ćemo sve što možemo kako bismo odbranili prava roditelja", kazao je.

Nekoliko školskih okruga najavilo je da će ignorisati guvernerovu uredbu, a DeSantis je zaprijetio da će smanjiti finansiranje takvih škola ili čak suspendirati isplatu plaća službenicima.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u maju je savjetovao vakcinisane Amerikance da ne moraju više nositi maske s obzirom na to da je rizik od dobivanja ili širenja Covida-19 mali.

Počekom jula, CDC je istaknuo da isti savjet vrijedi za vakcinisanu djecu od početka nove školske godine, koja uobičajeno počinje u augustu ili septembru.

Međutim, te preporuke nisu uzimale u obzir zarazniju delta varijantu ni činjenicu da je samo pola ukupnog stanovništva SAD-a u potpunosti vakcinisano i da djeca mlađa od 12 trenutno ne mogu biti vakcinisana, navodi Hina.

CDC savjetuje nošenje maski u zatvorenom

Krajem jula, CDC je promijenio svoju preporuku i savjetovao nošenje maski u zatvorenim prostorima, uključujući za vakcinisane  u područjima s visokom stopom zaraze, što trenutno obuhvata oko 90 posto zemlje.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti temelji svoju preporuku na podacima koji pokazuju da vakcinisani koji su zaraženi delta varijantom, mogu lakše širiti virus nego što je to bio slučaj sa prethodnim varijantama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...