GORDANA TADIĆ BI MOGLA IMATI PROBLEMA: "Savčiću i Đukiću darovala slobodu..."

Slobodu danas uživaju obojica u Srbiji, neće izdržavati kazne za ubistvo dječaka u Kravici i za ubistva tuzlanske omladine na kapiji, navodi on.

  • Društvo

  • 11. Avg. 2021  11. Avg. 2021

  • 1

Nakon što je Gordana Tadić spriječila hapšenje osumnjičenog Milomira Savčića za ratni zločin genocida u Srebrenici, spriječivši postupajućeg tužioca koji je napisao naredbu o hapšenju da prvi put osoba osumnjičena za genocid ne bude uhapšena, kako je rekao Milorad Kojić, tužiteljica Tadić mogla bi imati problema. U konačnici, Milomiru Savčiću, kao i Novaku Đukiću, uz pomoć glavne tužiteljice je darovana sloboda, rekao je Sadik Ahmetović.

Slobodu danas uživaju obojica u Srbiji, neće izdržavati kazne za ubistvo dječaka u Kravici i za ubistva tuzlanske omladine na kapiji, navodi on.

Podsjećamo, prije nekoliko dana, Sud BiH odredio je predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske Milomiru Savčiću pritvor nakon što je na zakazanom ročištu državni tužilac Ibro Bulić tražio od Suda BiH da se odredi pritvor zbog kompleksnosti krivičnog predmeta.

alt

Sadik Ahmetović (Foto: Slobodna Bosna)

Savčić je optužen za pomaganje u genocidu u Srebrenici.

Međutim, Milomir Savčić nije pronađen na kućnoj adresi. Pripadnici Sudske policije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su popodne dobili naredbu da ga dovedu u pritvorsku jedinicu, ali predsjednika Boračke organizacije RS-a nisu pronašli na adresi na kojoj je prijavljen.

Prema posljednjim informacijama, on je vjerovatno pobjegao u Srbiju s obzirom na to da je njegov telefon posljednji put lociran na području Bijeljine. Zbog toga je Sud Bosne i Hercegovine donio odluku o raspisivanju međunarodne potjernice za njim.

Bosna i Hercegovina i Srbija su potpisnice zajedničkog ugovora o izručenju te bi na osnovu toga Savčić u nekom scenariju mogao biti isporučen bh. vlastima za izdržavanje njegove kazne.

Nagovještaj srbijanskog predsjednika da hoće dobre odnose s Bošnjacima mogao bi se promijeniti, jer je sada prava prilika da predsjednik Srbije isporuči Novaka Đukića pravosudnim institucijama BiH te da pronađe i uhapsi Milomira Savčića, koji se, po svim informacijama, nalazi u Srbiji.

Kad se tome doda da Srbija i BiH imaju potpisan sporazum, onda ga samo treba ispoštovati i pokazati poštivanje prema BiH i njenim stanovnicima.

Vučić tvrdi da se samo budala ne mijenja, a ovo je prilika da pokaže svoju katarzu i promjenu i da se distancira od onog Vučića koji je lijepio nazive bulevara Ratka Mladića i tvrdio da Bošnjaci nisu narod nad kojim je počinjen zločin genocida i da se ispriča i distancira od svoje izjave "sto muslimana za jednog Srbina", izrečenu u Skupštini Srbije, rekao je Ahmetović.

"Ako je istina ono što govori, da se samo budala ne mijenja, vrijedilo bi vidjeti tu promjenu", navodi on, piše "Oslobođenje".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...