NA ČIJU ĆE STRANU OTIĆI ODLUKA: Odbijanje tužbe ili izricanje disciplinske sankcije Gordani Tadić

Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić Nadarević je navela da je Ured disciplinskog tužioca (UDT) tokom provedenog postupka dokazao da je tužena Gordana Tadić javnom objavom na Facebook profilu počinila prekršaj "ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije".

  • Vijesti

  • 20. Feb. 2023  

  • 3

Ured disciplinskog tužioca zatražio je da se bivša glavna državna tužiteljica Gordana Tadić proglasi odgovornom i da joj se izrekne disciplinska sankcija zbog objave na društvenoj mreži Facebook, dok je njen pravni zastupnik predložio da se tužba odbije u cijelosti.

Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić Nadarević je navela da je Ured disciplinskog tužioca (UDT) tokom provedenog postupka dokazao da je tužena Gordana Tadić javnom objavom na Facebook profilu počinila prekršaj "ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije".

Uvrštena na crnu listu SAD

- Tužena je navedenu objavu svjesno i namjerno objavila, što je štetno uticalo na Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) i pravosudnu zajednicu - kazala je Kurspahić Nadarević, dodavši da je neupitna namjera tužene da objava bude javna i dostupna i da joj je bilo poznato da je neposredno prije objave bila u fokusu javnosti zbog sankcija američke administracije, javio je BIRN BiH.

Ona je dodala da su sudijama i tužiocima na raspolaganju Smjernice za korištenje društvenih mreža, što je moralo biti poznato i tuženoj, pojasnivši da ukoliko je korisnik društvenih mreža sudija i tužilac, važe ista ograničenja kao i za javni govor.

Govoreći o otežavajućim okolnostima, Kurspahić Nadarević je navela da je tužena već ranije disciplinski proglašena odgovornom te je uvršena na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

- Zbog svega navedenog, predlažem da se oglasi odgovornom i da se izrekne disciplinska mjera u skadu sa zakonom - zaključila je Kurspahić Nadarević.

UDT je podnio disciplinsku tužbu zbog objave sa društvenih mreža iz aprila 2022. godine u kojoj Tadić tvrdi kako je tokom sastanka nosilaca najviših pravosudnih funkcija, održanog u kompleksu pravosudnih institucija, na nju vršen pritisak. Njoj se disciplinskom tužbom na teret stavlja da je počinila prekršaj "ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije".

Tadić je tada u objavi navela kako je početkom 2021. godine prisustvovala sastanku sa članovima VSTV-a i s predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcom, te da je na sastanku sačinjen tonski zapis. Ona je iznijela i niz navoda prema kojima su se članovi Vijeća miješali u tužilačke odluke.

Potkopavanje demokratskih procesa

Tadić je ranije zbog disciplinskih prekršaja premještena s pozicije glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH.

Zbog podrivanja demokratskih procesa na zapadnom Balkanu, Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije Tadić. Sankcionisana je da je kao "odgovorna ili saučesnica, direktno ili indirektno, učestvovala u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu".

Njen pravni zastupnik Vlado Adamović je kazao da tokom postupka nije bilo govora ni o čemu što je odlučna činjenica za utvrđivanje odgovornosti u odnosu na crnu listu. Prema njegovim riječima, ništa što nije bilo u toku postupka, ne može biti argument za određivanje odgovornosti i visine disciplinske sankcije.

Adamović je istakao da je Tadić stavljena na crnu listu zbog korištenja stana, a da je od te tačke u fazi istrage disciplinski tužilac odustao.

On je također problematizirao sam sastanak koji je održan u januaru 2021. u prostorijama VSTV-a, kojem su prisustvovali pojedini članovi VSTV-a, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec te tužena Tadić.

- Kada analizirate zapisnik, 15 minuta mi je trebalo da shvatim ko je pristrasan i ko je odgovoran da se to sve organizuje (…) Kako nije prekinut razgovor o predmetima, od tog momenta sve je protuzakonito - naveo je Adamović, dodavši da u pogledu javnog izražavanja ne vidi ništa sporno u objavi Tadić na društvenoj mreži.

U pogledu pristrasnosti, Adamović je rekao da se pogleda ko je na čijoj strani iz govora, kako se govori na sastanku i kako se Tadić upozorava, a kako Debevec.

Dva dana je plakala

Prema njegovim riječima, poenta je da je Tadić bila prisiljena da sjedi u istoj prostoriji gdje je bila prisutna osoba koju treba procesuirati i da je izvršen pritisak.

- Nema dokaza, treba odbiti tužbu. Tužiteljica je postupila u skladu sa zakonom, etičkim i moralnim kodeksima. Ukoliko se bude razmatrala sankcija, opomena ili smanjenje plaće je maksimalno što bi moglo biti izrečeno, sve ostalo bi bilo progon - zaključio je Adamović.

Tadić je u svojim završoj riječi istakla da je radila časno i pošteno i da nikada nije javno objavljeno da je sastanak održan. Iz svega je jasno, kako je kazala, ko je prouzrokovao da se ona nađe na crnoj listi.

Dva dana je plakala kada je od novinarke saznala da je stavljena na crnu listu, kako je rekla Tadić kroz suze.

- Nisam kriva, ja sam žrtva ovog sistema. Predlažem da se odbije tužba u cijelosti - navela je Tadić.

Prvostepena disciplinska komisija će naknadno donijeti odluku, javio je BIRN BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...