OČEKIVANJA DR. KONA: “Lambda soj bi mogao da se naglo pojavi i bude otporan na vakcine, ali…”

"...ne skroz, jer neka efikasnost vakcine mora da postoji. Čak i 30 odsto zaštite je neka zaštita i velika je korist."

  • Regija

  • 11. Avg. 2021  11. Avg. 2021

  • 0

"Očekujem da se koronavirus već od sljedeće godine ponaša kao gripa, da se javlja sezonski i ostavlja znatno blaže posljedice", poručio je član Kriznog štaba i epidemiolog Predag Kon.

On kaže i da lambda soja nema ni na vidiku i da postoje samo pojedinačni slučajevi koji ulaze u Evropu, koji se, vjerovatno, neće dalje ni širiti.

Kako je rekao, pitanje je i da li će soj koji je registrovan još u decembru 2020. godine u Južnoj Americi, biti zarazniji, jer to zavisi i od države do države.

"Lambda bi mogao možda i da se naglo pojavi i bude donekle otporan na vakcine, ali ne skroz, jer neka efikasnost vakcine mora da postoji. Čak i 30 odsto zaštite je neka zaštita i velika je korist", rekao je Kon i dodao da je čuo da japanska istraživanja pokazuju da lambda ima tri mutacije na spajk protein i da je zaraznija i otpornija na antitijela, ali da će vrijeme pokazati da li je zaista tako.

"Čekam da SAD urade istraživanja i objave o tome. Svaka nova značajna varijanta je predmet istraživanja, a druga je priča da li vakcinu treba modifikovati. Za sada je dominantan delta soj koji je daleko zaraznija varijanta, jer se od jednog obolelog zarazi njih sedam", dodao je član Kriznog štaba Srbije.

Na pitanje da li će koronavirus postati nešto kao gripa što ćemo moći sezonski da liječimo i neće ostavljati teže posljedice, Kon je istaknuo:

"Do toga će svakako doći. Može da se očekuje relativno skoro, već u toku sljedeće godine. Virus će imati priliku da se održava zbog onih koji se ne vakcinišu, ali će postati nešto drugo. Evo, sad smo propustili priliku da se većom vakcinacijom spremimo za jesen, jer je potrebno imati veći kolektivni imunitet u jednom preseku. Ovako se stvara prirodni imunitet", zaključio je, prenosi Direktno.rs.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...