I ONI SU SE NAŠLI POD LUPOM REVIZORA: U SIPA-i službena vozila korištena BEZ PLANA I REDA

Iako je još prije devet godina odobren projekat za izgradnju baze za smještaj i obuku Jedinice za specijalnu podršku SIPA, to do danas nije realizovano, utvrdila je ovo Kancelarija za reviziju institucija BiH tokom revizije finansijskog izvještaja SIPA za prošlu godinu.

  • Društvo

  • 14. Avg. 2021  

  • 0

Uizvještaju se navodi da je projekat odobren 2012. godine i da je za te namjene predviđeno 9,2 miliona KM. Projekat je trebao biti završen još 2016. godine, ali do danas se to nije desilo.

– Ukupno nerealizovani iznos od 7,8 miliona KM je prenesen i bio raspoloživ u budžetu za 2020. godinu, ali projekat, i pored toga, nije realizovan. Do sada je realizovana kupovina zemljišta – parcele za izgradnju baze za šta je izdvojeno 441.126 KM. Okončana je i procedura konkursa za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu idejnog rješenja projekta, kao i pregovarački postupak za javnu nabavku usluga izrade urbanističko-tehničke dokumentacije, te je izabrana firma koja će izvršiti navedene usluge – ističe se u revizorskom izvještaju.

Nepravilnosti

Revizori su se dotakli i službenih vozila kojim raspolaže SIPA, navodeći da su evidentirali niz nepravilnosti kada je u pitanju njihovo korištenje.

Ističu da je SIPA zaključno sa 31.12.2020. godine raspolagala sa 175 službenih vozila, i to 172 specijalizovana i tri službena vozila.

Ukupni izdaci za upotrebu službenih vozila u 2020. godini iznose 512.125 KM. Izdaci se odnose na gorivo (212.117 KM), materijal i usluge za održavanje vozila (77.515 KM), registraciju motornih vozila (42.513 KM), osiguranje vozila (77.515 KM), usluge pranja vozila (14.025 KM) i nabavku motornog ulja (13.654 KM).

– Analizom dokumentacije iz slučajnog uzorka i drugih dostupnih podataka zapažene su nepravilnosti kada je u pitanju upotreba službenih specijalizovanih vozila – ističe se u izvještaju.

Netačne evidencije

Dodaje se da je revizija utvrdila u određenim slučajevima da evidentiranje kilometraže na pojedinim pravcima znatno odstupaju od stvarne udaljenosti.

Evidentirani su i primjeri netačnog i formalnog vođenja evidencija, koji ne daju istinitu i logičnu informaciju o kretanju vozila i svrsi njegove upotrebe.

– Na primjer, jedan dan imamo relaciju početno odredište – krajnje odredište, a prva naredna relacija je početno odredište iako nije zabilježeno da se vozilo vratilo u početno odredište. Utvrđeno je i prisustvo termina loko vožnja ili područje BiH, tačnije kilometraža i preko 300 km u jednom danu je evidentirana pod loko ili područje BiH – navode revizori.

Dodaju da je ocjenu opravdanosti upotrebe službenih specijalizovanih vozila i mogućnosti za poboljšanje dodatno otežavala činjenica da mjesečni planovi za korištenje istih i izvještaj o upotrebi specijalizovanih vozila na osnovu mjesečnih planova u cilju praćenja korištenja specijalizovanih vozila nisu osigurali informacije koje bi doprinijele efikasnom upravljanju voznim parkom.

Mjesečni planovi

Revizori ističu da je praksa pokazala da su se i dalje mjesečni planovi uglavnom formalno popunjavali, navodila su se vrlo uopštena obrazloženja korištenja vozila 24 sata, određeni sektori nisu dostavljali izvještaje korištenja svih specijalizovanih vozila koja su dužila i za koja su donijela plan korištenja.

– Uvidom u mjesečne planove i izvještaje o korištenju pomenutih vozila, kao i u putne naloge za navedena vozila, nismo se mogli uvjeriti da u određenim slučajevima postoji direktna veza između korištenja vozila i operativnih potreba službe. Izuzimajući vozila koja su stavljena u upotrebu u 2020. godini, uočeno je i dalje da određena vozila na godišnjem nivou prelaze mali broj kilometara – ističe se u izvještaju.

Dodaje se da je, od ukupnog broja vozila, 33 prešlo manje od 4.000 km godišnje. Revizori ističu da navedeno ukazuje na potrebu analize upotrebe voznog parka SIPA u cilju moguće preraspodjele i racionalizacije, piše Srpskainfo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...