NAKON AKCIJE SIPA-e U SARAJEVU: Objavljena imena uhapšenih zbog zločina nad srpskim civilima

Radi se o petorici pripadnika 4. motorizovane brigade Armije RBiH, a među privedenim su, kako je navedeno iz Tužilaštva BiH, i direktni izvršioci ubistava.

  • Hronika

  • 07. Dec. 2021  07. Dec. 2021

  • 1

Pripadnici SIPA-e jutros su, po nalogu Tužilaštva BiH, na području Kantona Sarajevu uhapsili pet osoba koje se terete za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području Hrasnice, Butmira i Sokolović-Kolonije.

Iz Tužilaštva BiH je, kako smo već objavili, saopćeno da se radi o petorici pripadnika 4. motorizovane brigade Armije RBiH, a kako prenosi N1, radi se o Vahidu Alađuzu, Senadu Gadži, Neziru Aganu, Muju Vatrešu i Sulji Hebibu.

Advokatica Sabina Mehić koja je inače pravni zastupnik još uvijek nije dobila poziv Tužilaštva BiH, a iz medija je saznala imena uhapšenih.

"Kod porodica vršimo provjere informacija o njihovom hapšenju jer zvaničnu potvrdu i poziv Tužilaštva još čekam", kazala je Mehić za N1.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da se uhapšene osobe sumnjiče za ubistva najmanje 8 zarobljenih civila, te da su među osumnjičenima i direktni izvršioci ubistava.

"Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su odgovorni za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih povreda, koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice", naveli su iz Tužilaštva.

Prema istom saopćenju, žrtve su zatvarane u logoru Osnovna škola „Aleksa Šantić“ i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...