NEVJEROVATNO: Direktorica FIPA-e Milica Marković priznala da je stranim investitorima ponudila projekte koji se nalaze na području od Banjaluke, preko Laktaša do Gradiške…

"U BiH se nisu obistinile dramatične prognoze o padu stranih investicija zbog pandemije koronavirusa, ali i dalje situacija nije dobra, jer nestabilno političko i ekonomsko stanje u zemlju tjeraju potencijalne ulagače", kazala je za “Glas Srpske” direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH Milica Marković.

  • Ekonomija

  • 16. Avg. 2021  

  • 2

- Pokazatelji za prvi kvartal ove godine pokazuju da su investicije na tom nekom nivou. Jeste bio pad, ali ne tako drastičan kako se prognoziralo, jer se pominjalo i da će ići do 40 odsto - rekla je Marković.

Na pitanje da li je pandemija virusa korona jedini razlog, Marković, inače članica Dodikovog SNSD-a odgovara:

-Pandemija jeste na prvom mjestu. Većina investitora je stala sa svojim aktivnostima, ali ima i onih koji nisu i koji drže tu dinamiku, kao što je njemački trgovački lanac “Lidl” koji je došao u BiH i koji će da investira i u objekte i zaposlenje. S druge strane, zastoj imamo na poljima drugih sektora, osim trgovine i energetike gdje i dalje postoji održavanje dinamike u investicionom smislu. Takođe, ekonomija na globalnom nivou je preživjela i još preživljava ozbiljne turbulencije čije posljedice će se moći sagledati tek naredne, 2022. godine, ali su procjene da je prije nego što bude zaustavljena ova pandemija nerealno očekivati da se pokrenu neke ozbiljnije aktivnosti na investicionom planu.

-Investitori žele da svoj kapital ulože u sigurnoj i ozbiljnoj zemlji, odnosno da nemaju drastične prepreke, što nije slučaj u BiH. Često nam u komunikaciji otvoreno iznose i skreću pažnju i na trapavost institucija na nivou BiH, jer na tom mjestu moraju da dogovaraju registracije, dozvole kao i druge administrativne dokumente. Veoma su nezadovoljni, jer to sve traje veoma dugo što, recimo, nije slučaj u Srbiji. Imali smo primjere investitora koju su se, dok su bili u fazi odlučivanja da li da investiraju u BiH ili Srbiji, odlučili za komšije, upravo zbog brzine i efikasnosti, jer veliki broj dozvola dobijaju i onlajn, što ovdje nije čest slučaj. Druga dva navedena razloga ne zavise od epidemiološke situacije, već direktno od unutrašnjeg stanja u zemlji, odnosno političkih i ekonomskih prilika.

Na pitanje da li se, uprkos svemu navedenom, trenutno vode pregovori sa nekim novim investitorima, Milica Marković je odgovorila potvrdno.

-Investitor iz Austrije je došao prije nekoliko dana i tražio od nas projekte koji se tiču proizvodnje. Ponudili smo mu deset projekata koji se nalaze na našoj stranici, izabrao je pet. Svi se nalaze na području od Banjaluke, preko Laktaša do Gradiške. Naši službenici su bili u Banjaluci i obišli su lokacije sa austrijskim investitorom. Tako mi i dalje radimo svoj posao, povezujemo investitore sa ljudima u BiH, kazala je Marković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...