DRŽAVNA AGENCIJA KOJOM UPRAVLJA MILICA MARKOVIĆ (SNSD) POTPUNO PODBACILA: Pad stranih investicija u BiH, ali njih to ne zanima

U izvještaju koji je potpisala direktorica FIPA Milica Marković kao razlozi za ozbiljan pad direktnih stranih investicija navode se globalna ekonomska kretanja, visoka stopa inflacije i skok cijena energenata.

  • Ekonomija

  • 05. Feb. 2023  

  • 2

Direktne strane investicije u BiH periodu od januara do septembra prošle godine iznosile su 840,8 miliona KM ili 429,9 miliona eura i u odnosu na isti period prethodne godine to predstavlja pad od čak 26,6 posto, navodi se u prijedlogu izvještaja o radu Agencije za promociju stranih investicija BiH (FIPA) za 2022. godinu.

U izvještaju koji je potpisala direktorica FIPA Milica Marković kao razlozi za ozbiljan pad direktnih stranih investicija navode se globalna ekonomska kretanja, visoka stopa inflacije i skok cijena energenata, piše Capital.

I dok strane investicije bilježe ozbiljan pad, FIPA se ponovo pohvalila aktivnostima na Fejsbuku. U prijedlogu izvještaja o radu za 2022. godinu navodi se da je u prošloj godini na ovoj popularnoj društvenoj mreži pripremljeno i objavljeno ukupno 114 oglasa.

Direktorica FIPA Milica Marković kaže BiH ni na koji način nije mogla da utiče na globalna ekonomska kretanja zbog kojih su smanjene direktne strane investicije, ističući da ne vidi ništa sporno u tome što se u izvještaju o radu posebno ističu aktivnosti na Fejsbuku.

Ona kaže da se svakodnevno pripremaju podaci o objavljenim oglasima o prodaji imovine u BiH i postavljaju na web stranicu ove institucije.

"Organizovano je i održano 70 sastanaka i ostvareno 130 različitih oblika poslovne korespondencije s predstavnicima opština, kantona, privrednih udruženja, komora, institucija i privrednika, predlagača projekata i lokacija. Informacije o tim aktivnostima postavljene su i na Facebook stranicu, što su investitori pozdravili i tokom sastanaka istakli da im je uveliko bilo od koristi", kaže Marković za Capital.

Ona ističe da je kao rezultat svih tih aktivnosti FIPA baza u 2022. godini obogaćena sa 27 novih investicijska projekata (iz sektora turizma, poljoprivrede, nekretnina, metalnog, drvnoga i ostalih sektora) i 58 novih investicijskih lokacija (poslovne zone, poslovni objekti, potencijalne poslovne zone, zemljišta i lokalne investicione mogućnosti).

"Pored toga, ažurirano je i dopunjeno 127 investicijskih projekata i 132 investicijske lokacije, te informacija o potencijalima lokalnih zajednica. Sve je u skraćenoj formi objavljeno na FIPA web stranici, tako da strani investitori, njihovi predstavnici i svi zainteresovani mogu pretraživati bazu podataka koja zaključno sa decembrom ima oko 315 objavljenih investicijskih projekata i oko 415 investicionih lokacija", kaže Marković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...