UKUSNE I KREMASTE: Spremite stari slatkiš na novi način

Omiljena poslastica mnogih.

  • Gastro

  • 16. Avg. 2021  

  • 0

Tako su ukusne, kremaste i izdašne.

Za krofnice:

  • 100 ml ulja
  • 200 ml vode
  • 140 g oštrog brašna
  • 30 gr kakaa
  • 4 cijela jaja 

Fil:

  • 6 žumanaca
  • 750 ml mlijeka
  • 180 g šećera
  • 90 g gustina
  • 100 g maslaca
  • 100 g crne čokolade
  • 500 ml slatke pavlake

Priprema:

Prvo skuhamo fil. Pomiješati žumanca, šećer i gustin sa malo mlijeka i dobro izradimo da nema grudvica, a ostatak mlijeka stavimo da provri.

Kada je mlijeko provrilo istresemo ga u posudu sa žumancima, opet dobro promiješamo pa vratimo u šerpu na kuhanje na srednjoj vatri. Ovo je najbolji način da ne bi bilo grudvica, ali vas zamara ili smatrate da je nepotrebno slobodno zakuhajte samo žumanca u masu sa mlijekom.

  • Kada se masa zgusnula sklonite sa vatre pa dodajte isjeckan maslac i izlomljenu čokoladu, miješajte dok se sve ne otopi i sjedini.
  • Preko stavite foliju i ostavite da se hladi.
  • Za krofnice pomiješajte vodu i ulje pa stavite na vatru da provri. Čim krene da vri dodajte brašno i kakao i energično miješajte par sekundi.
  • Skinite sa vatre pa nastavite miješanje kako bi se sve umiješalo. Ako imate sitne grudvice nije ništa strašno, umije tako da bude pa poslije su sasvim dobre. Ostavite da se prohladi. U prolazu promiješajte kako bi to bilo brže. Toplu smjesu malo provrtite mikserom kako bi se masa dodano ohladila i grudvice razbile.
  • E sad je vrijeme za dodavanje jaja. Dodajete jedno po jedno i dobro umutite. Masa koju na kraju dobijate je masa za čvršći fil za tortu. Sve će vam biti rečeno kada budete istisnuli prvu krofnicu.
  • Istisnete na pleh obložen papirom i sačekate minut. Ako i dalje lijepo stoji to je to, nema brige.
  • Ako klizi i širi se, nije dobro, masa je mekana, dodajte kašiku oštrog brašna, popravit će stvar.
  • Dok istiskate krofnice zagrijte rernu na 180 stepeni. Stavite krofnice da se peku 20 minuta za 180 stepeni, a onda smanjite na 150 i nastavite pečenje jos 20 – 30 minuta. Vrijeme sami procijenite, ali rernu ne otvarajte bar 30 minuta, pratite kroz staklo. Kada mislite da su gotove otvorite rernu, uzmite jednu u ruku, moraju biti lagane, kao perce, onda su i narasle i iznutra su pečene. Opet i to možete da testirate. Zatvorite rernu, uzmite nož i presijecite krofnicu, tako vrelu. Spolja je hrskava a unutra pogledajte kakva je. Ne bi trebalo da je sve ljepljivo jako, onda trebaju još da se peku na niskoj temperaturi, tačnije suše, ako je malo ljepljivo gotove su, jer kako se budu hladile taj dio hlađenjem se steže. Ako ih izvadite i one uspravno stoje, a kako se hlade padnu, znači da nisu dovoljno pečene jer je masa bila rjeđa, ima više vode u sebi i treba joj duže pečenje, isto može da se desi i ako je masa bila pregusta, nije mogla lijepo da raste i ostali su nepečeni, nabijeni dijelovi. Ukoliko malo popucaju na vrhu pri pečenju i to je uredu. 
  • Za fil umutite slatku pavlaku, pa umutite i fil od čokolade. Filu dodajte dvije kašike slatke pavlake pa opet umutite, piše stvarukusa.mondo.rs.
  • Presijecite krofnice i punite prvo čokoladnim filom, a zatim i slatkom pavlakom. Čak i ako je unutrašnjost bila nešto mekša, da ne kažem gnjecava sve to pokrije fil. Stavite kapicu i pospite šećerom u prahu. Prijatno.
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...