SPS O ZGRADI MILE RADIŠIĆA KOJU ŽELI KUPITI UIO: “100 miliona KM je krajnja drskost i bahatost”

Iz ove partije poručuju odgovornima da na vrijeme odustanu od planiranog posla i kupovine zgrade po skoro trostrukoj cijeni, te predlažu da se novac iskoristi za podršku roditeljima novorođene djece u Srpskoj.

  • Politika

  • 16. Avg. 2021  

  • 1

 Trošenje 100 miliona KM na zgradu UIO je primjer neodgovornog i bahatog trošenja novca građana. Zgradu sa traženim karakteristikama moguće je izgraditi i za tri puta manji iznos, smatraju socijalisti.

"Umjesto bahaćenja i drskog razbacivanja, predlažemo da se razlika novca iskoristi za pomoć i podršku roditeljima za svako rođeno dijete u Republici Srpskoj", saopćeno je iz Socijalističke partije Srpske.

SPS smatra da je za Republiku Srpsku i Banjaluku važno da centralna upravna zgrada UIO BiH bude smještena u najvećem gradu Srpske i da je to nesumnjivo u interesu Srpske.

"Slažemo se da je UIO svojim potrebama prerasla postojeće objekte u kojima se nalazi i da je potrebno pronaći adekvatnije rješenje. Imajući to u vidu SPS smatra opravdanim izdvajanje 36 miliona KM u te namjene jer se sa tim novcem, čak i uz postojeće znatno povišene troškove izgradnje u Banjaluci, može kupiti ili ugovoriti po sistemu ključ u ruke izgradnja namjenskog objekta sa traženim karakteristikama. Međutim, ono što SPS ne može da razumije i podrži jeste izdvajanja još dodatnih 100 milona KM za ovu namjenu. Dakle gotovo trostruko više od predviđenog! Čak i da u BiH i RS teku med i mlijeko, ovo bi bilo nedopustivo i bahato ponašanje sa javnim novcem. U situaciji u kojoj samo zbog negativne stope nataliteta gubimo preko 5000 stanovnika godišnje, a realne su procjene da blizu pet puta toliko godišnje napusti RS, ovo predstavlja zaista krajnju drskost", kažu u SPS.

Iz ove partije poručuju odgovornima da na vrijeme odustanu od planiranog posla i kupovine zgrade po skoro trostrukoj cijeni, te predlažu da se novac iskoristi za podršku roditeljima novorođene djece u Srpskoj.

"Tražimo od svih odgovornih u vezi sa ovim poslom da odustanu na vrijeme, jer je riječ o narodnom novcu. SPS predlaže da umjesto kupovine ove zgrade bude donesena odluka kojom će se garantovati pomoć za svako novorođeno dijete u RS u visini od po pet hiljada KM. Ovim novcem bi pomogli 20.000 porodica, a na taj način bismo stavili jednom zauvijek tačku na bahato i neodgovorno trošenje novca građana", saopćeno je iz SPS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...