FRANCUZI NAJAVLJUJU REVOLUCIJU: Nove Michelinove gume bit će napravljene od nesvakidašnjih materijala...

Proizvođači guma često se oslanjaju na iskustvo u utrkama u razvoju novih tehnologija.

  • Auto

  • 17. Avg. 2021  

  • 0

Michelin objavljuje da će 2050. proizvoditi gume isključivo od recikliranih i održivih materijala.

Trenutno francuska kompanija proizvodi gume od trećine održivih i recikliranih materijela, a taj će se udio povećati na 40 posto do 2030. Konceptna guma 46 pokazuje koji se materijali mogu koristiti.

Trkaća guma sastoji se od 46 posto održivih sirovina, poput reciklirane čađe iz starih guma. Pored toga, tu su i kora narandže te limuna, a suncokretovo ulje i smola bora koriste se kao zamjena za naftu. Michelin također koristi stare aluminijske limenke, iste one koje odbacite u koš za smeće nakon što popijete piće.

Michelin presents two innovations to accelerate the development of  sustainable mobility - Tires & Parts News

Proizvođači guma često se oslanjaju na iskustvo u utrkama u razvoju novih tehnologija. Znanje stečeno na trkalištima pod visokim performansama ugrađeno je u serijski razvoj automobilskih guma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...