PLOVIO NA PRIJATELJEVOJ JAHTI: Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić u sukobu interesa?

Šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa tvrdi da Zdravko Marić nije mogao prijaviti izlet i da oni ne mogu utvrditi tko su mu prijatelji

  • Regija

  • 18. Avg. 2021  

  • 0

Iako je vješto izbjegavao odgovoriti na pitanje čija je jahta na kojoj je proveo dio svog godišnjeg odmora, novinari su ipak saznali da je ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić plovio na jahti svog prijatelja, poduzetnika Blaža Pavičića.

Ovaj je, pak, izjavio da se s Marićem druži otkad je postao ministar. Jesu li zbog toga u sukobu interesa, za RTL je otkrila predsjednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković.

"Ono što je za početak bitno naglasiti je da neki prijateljski odnosi podrazumijevaju i nekakve međusobne poklone. Zavisi o tome kolika je platežna moć tog prijatelja, vjerojatno tako i darovi ovise. Dakle, sam dar nije problem ukoliko se radi o prijatelju, ali opet s druge strane da li je neko nekome prijatelj mi to ne možemo utvrditi. Moramo vjerovati onome što dužnosnik kaže.

Dakle, Komisija nema mogućnosti to ispitati. Kada neko kaže da mu je neko prijatelj mi to zapravo uzimamo kao takvim. U tom slučaju nekakav poklon, nekakvo ljetovanje, nekakav put na jahti nije problem, u tom kontekstu. Ono što bi mogao biti problem jest da je ta osoba i da su njegova društva u poslovnom odnosu ili na neki drugi način povezani i da je dužnosnik o nečemu odlučivao", objasnila je Novaković.

Marić nije morao prijaviti izlete

Istakla je da Marić nije morao prijaviti izlete jahtom svog prijatelja Vladi, ali da je, nakon što se to saznalo u javnosti, trebao transparentno govoriti o tome. Otkrila je i krše li dužnosnici zakon ne prijavljujući ljetovanja na tuđi račun Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa.

"U samo prijateljske odnose mi ne možemo ulaziti. To što neko ima prijatelja i ide s njim na jahtu, to samo po sebi nije problem i ne mora to nikome javiti. Međutim, ako ta osoba koja ima jahtu ima nekakve posebne odnose s državom ili na neki drugi način dužnosnik može odlučivati o njegovom poslovanju ili bilo kojem aspektu njegovog poslovanja, ne mora biti samo finansijskom, sve te okolnosti su bitne za svaki pojedini slučaj. Tako ćemo i u ovom predmetu morati ispitati puno parametara", otkrila je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...