DRAGAN ČOVIĆ JE DANAS ZADOVOLJAN: "Otrgli smo od zaborava sve ono što možemo zvati zločinom protiv čovječnosti"

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić istakao je kako je Groblje mira na Bilima mjesto na kojem se sjećaju svih onih koji su pali za slobodu hrvatskog naroda.

  • Društvo

  • 21. Avg. 2021  

  • 0

U organizaciji Odjela Hrvatskog narodnog sabora za Drugi svjetski rat i poraće na "Groblju mira" na Bilima obilježen je Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma.

Svetu misu predvodio je mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski, a obilježavanju su, među ostalim, prisustvovali predstavnici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, izaslanstvo Republike Hrvatske te predstavnici društvenog, kulturnog i političkog života Bosne i Hercegovine.

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović naglasio je kako danas mogu biti zadovoljni jer su otrgli od zaborava sve ono što se može zvati zločinom protiv čovječnosti.

- Osam godina kako smo postavili kamen temeljac ovdje na Groblju mira Bile možemo biti zadovoljni jer smo, možemo s pravom kazati, otrgli od zaborava sve ono što možemo zvati zločinom protiv čovječnosti a obilježavamo ga uz Europski dan sjećanja za sve žrtve totalitarizama - kazao je Čović u izjavi za Fenu.

Dodao je kako je svaki zločin samo zločin i da se mora na takav način i vrjednovati.

- Čini mi se da i ovaj skup danas ovdje prije svete mise govori koliko smo bili u pravu i mislim da ćemo mi to danas kroz naše poruke ovdje vrlo jasno kazati svima. Jednostavno, svaki zločin je samo zločin i mora se na takav način vrjednovati. Nastojat ćemo imati vrlo brzo, uz deset godina, ovdje desetak tisuća križeva koji će svjedočiti o svima onima koji su nastojali zaboraviti i na neki način prikriti sve ono što se dešavalo prije osam desetljeća- poručio je Čović.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić istakao je kako je Groblje mira na Bilima mjesto na kojem se sjećaju svih onih koji su pali za slobodu hrvatskog naroda.

- Obilježavajući ovaj dan žrtava totalitarnih režima mi Hrvati se legitimiramo kao pripadnici civiliziranih naroda i institucija Europe poštujući sve najviše europske institucije koje su ovaj dan odredile kao Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Ovo samo mjesto- Groblje mira na Bilima za mene zapravo predstavlja svojevrsni "hrvatski Arlington", dakle mjesto na kojem se sjećamo svih onih koji su pali za slobodu hrvatskog naroda pod različitim zastavama i znakovljima - kazao je Ljubić.

Dodao je kako predvodnici hrvatskog naroda njihovu žrtvu cijeni kao temelj onoga što danas uživaju.

- Mi koji danas predvodimo hrvatski narod sigurno tu žrtvu cijenimo kao temelj ovoga što danas uživamo, dakle bez obzira na probleme uživamo jednu slobodu hrvatskog naroda i ovdje u BiH i u Hrvatskoj. Naravno, pred nama je još uvijek dug put da ovu državu izgradimo takvom kakva će biti prihvatljiva za sve njene narode i građane, međutim ne možemo poreći da živimo u slobodi - naglasio je Ljubić.

Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma na lokaciji "Groblja mira" obilježava se od 2013. godine.



(FENA) 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...