NA DANAŠNJI DAN PORAŽEN JE FIKRET ABDIĆ: Kako je Armija Republike BiH ekspresno zauzela Veliku Kladušu

Operacija "Tigar" pokrenuta je još početkom 1994. kada je komandant 502. Viteške brigade Hamdija Abdić – Tigar diskreditiran i smijenjen s dužnosti komandanta brigade.

  • Društvo

  • 21. Avg. 2021  

  • 0

Na današnji dan, 21. augusta 1994. godine snage 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine osvojile su Veliku Kladušu. Time je okončana samo jedna od epizoda najintrigantnijeg sukoba tokom agresije na području Republike Bosne i Hercegovine.

Kako objašnjava historičar Tomislav Šulj za portal Crne mambe, pod vodstvom nezadovoljnog Fikreta Abdića u Kladuši je tokom septembra 1993. godine proglašena Autonomna pokrajina Zapadna Bosna, koju je mjesec dana poslije priznala i neprijateljska Republika Srpska te proglasila trajni mir.

Ova Abdićeva tvorevina je, a to je posebno zanimljivo, postigla mirovni sporazum i s Republikom Hrvatskom.

Abdić postigao sporazum sa Srbima i Hrvatima, ali…

Odmetnuta pokrajina odmah ulazi u otvoren sukob s Armijom Republike Bosne i Hercegovine, koji je intenzivno trajao do osvajanja Kladuše u augustovskoj operaciji “Pauk”. Zapravo je to bio konačan uspjeh mnogo važnije obavještajne operacije “Tigar”.

Operacija "Tigar" pokrenuta je još početkom 1994. kada je komandant 502. Viteške brigade Hamdija Abdić – Tigar diskreditiran i smijenjen s dužnosti komandanta brigade. On se uskoro sastao u Kladuši s Fikretom Abdićem kojeg je uvjerio da uz sebe ima jezgru odanih vojnika i velik broj nezadovoljnika u okruženom Bihaću koje može okrenuti protiv politike Sarajeva i prikloniti odmetnutoj pokrajini.

Abdić je prihvatio plan i preko Vojske Republike Srpske i Vojske Srpske Krajine, uz pomoć snaga UN-a, s okupiranih područja Hrvatske, prokrijumčario znatne količine oružja u Bihać. Za to vrijeme, navodni pobunjenici fingirali su ulične borbe u Bihaću, te su srpski mediji već prenosili vijesti o padu grada i pripojenju Abdićevoj tvorevini.

Ipak, dogodilo se obrnuto. Netom naoružane snage Armije Republike BiH, pokrenule su protunapad i prvo osvojile mjesto Pećigrad i predgrađa Kladuše čime su zaplijenili nove velike količine naoružanja i pridobile na svoju stranu velik broj Abdićevih boraca.

Vrlo brzo osvojena je Kladuša što je rezultiralo velikom izbjegličkom krizom; više od 30 hiljada Abdićevih autonomaša pobjeglo je u Republiku Hrvatsku.

Sukobi su poslije nastavljeni, Kladuša je uz pomoć srpskih vojski iznova došla pod kontrolu Fikreta Abdića, a konačan kraj autonomne pokrajine Zapadna Bosna slijedio je tek oslobodilačkom operacijom Oluja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...