„SLOBODNA BOSNA“ SAZNAJE; OVO JE MOJA KUĆA: Inovator Enes Hodžić je vlasnik „misteriozne“ kućice u Titovoj ulici, ima sve potrebne dozvole, a kućica je premještena iz Radićeve ulice zbog SFF-a

„Misteriozna“ kućica u koju su danas gledali slučajni prolaznici glavnom sarajevskom ulicom je u vlasništvu inovatora Enesa Hodžića, saznaje „Slobodna Bosna“.

  • Društvo

  • 24. Avg. 2021  24. Avg. 2021

  • 1

Piše: DARKO OMERAGIĆ

„Jesi li vidio što sam popularan“, rekao nam je Enes Hodžić  kojeg smo pitali je li to njegova kućica, za šta služi i otkud u Titovoj ulici.

Da smo se malo bolje zagledali ili da smo ranije prošetali tim dijelom Sarajeva ovu istu kućicu bismo ugledali stotinjak metara dalje, u Radićevoj ulici, tačnije na uglu Mis Irbine i Radićeve, ali dobro, to je već naš i problem kolega koje su pisale o „misterioznoj“ kućici.

Kako god, danas nije bilo nekih bitnih događaja u našoj zemlji pa su mnogi mediji pohrili da otkriju ko to tamo gradi kućice nasred glavne sarajevske ulice i niko nije znao ko je taj drznik. Čak ni načelnik Općine Centar Srđan Mandić nije znao, samo nam je u kratkom telefonskom razgovoru poručio:

„Čija god da je, biće uklonjena za dan-dva.“

IMA I RJEŠENJE

 Svi su bili izgleda iznenađeni osim Hodžića, a on bi prvi trebao biti najviše i iznenađen premještanjem kućice s jedne na drugu lokaciju:

„Dobio sam od Općine Centar dozvolu za lokaciju na uglu Mis Irbine i Radićeve. Međutim, zasmetalo je obližnjem kafiću čiji je vlasnik mislio da će pare zgrnuti za taj Sarajevo film festival i koji je urgirao da se objekat odatle ukloni. I onda su me premjestili u Veliki park. Prilikom premještanja sve su razvalili i jedva sam našao majstore koji će objekat dovesti u red. Kućica je za prodaju suvenira, rukotvorina koje ja proizvodim, a ujedno pišem poeziju i napisao sam pjesmu djeci Sarajeva. Htio sam da proizvedem takav suvenir na kojem će biti srce i ta pjesma u srcu i da se ta pjesma širi Evropom. Rješenje o lokaciji sam dobio na legalan način, ali na urgencije raznih mešetara su uspjeli da me sklone iz Radićeve. Tako me Općina premjestila u Veliki park“, priča Hodžić.

Iako se prolaznicima nije tako doimala, kućica je napravljena kao pokretni objekat. Hodžić je od Općine Centar dobio rješenje o radu do 31. decembra.

„Međutim, kada su odlučili da me premjeste, kućica je završila u Titovoj ulici pored trafike i telefonske govornice koja je tu neupotrebljiva i neugledna stoji godinama. Iza je groblje koje je toliko zapušteno i gdje nikada nisu uspjeli zaliti travu. Prvo sam tražio dozvolu da kućica bude postavljena u Titovoj ispred crkve preko puta "Manola", ali su mi rekli da tu ne može i onda mi je služba za investicije Općine Centar predložila Mis Irbinu na čošku“, kaže Hodžić koji se ne može načuditi kako bi ta kućica mogla biti problem u Mis Irbinoj, a da nije problem kada se na „zelenim površinama u blizini gazi trava na partijima koji se održavaju tokom ljeta, a naročito tokom SFF-a“.

PROIZVODI RUKOTVORINE

Hodžić kaže da na prethodnim lokalnim izborima nije bio kandidat Naše stranke, ali da je član te partije. Ipak na plakatu ove stranke za prošlogodišnje izbore vidimo da je i Hodžić bio među tridesetak kandidata za Općinsko vijeće Centar. No, on kaže da ne bi o politici nego o rukotvorinama koje su se trebale prodavati u toj kućici:

„Imam na spisku 15 žena koje proizvode te rukotvorine i htio sam napraviti lijepu priču. Moja kćerka živi u SAD-u i ja sam htio ovdje proizvoditi rukotvorine i slati ih u SAD gdje sve zemlje prezentuju rukotvorine svojih naroda. Tako sam mislio odavde slati priglavke s Bjelašnice s natpisom Sarajevo ili Višegrad. I to je ta priča bila“, kaže Hodžić.

Kućica u vlasništvu Enesa Hadžića koja je osvanula nasred glavne sarajevske ulice postala je posljednjih dana glavna tema medija i portala, "ogorčenih građama" oko nje se nadigla veća moralna panika nego oko stotina objekata kojima je unakaženo ne samo uže gradsko jezgro, nego cjelokupan urbanitet Sarajeva. Primjerice, Općina Centar, ona koja je dala dozvolu Hadžiću za kućicu:kiosk prije 15-ak godina pokušavala je obuzdati investitore i izvođače radova na BBI Centru da ne izlaze iz gabarita Robne kuće "Sarajka" na čijim je ruševinama taj stranačko-tajkunski objekat sagrađen. Nije uspjela, možda i zato što je nadzorni organ na izgradnji BBI Centra bio glavom i bradom Bakir Izetbegović, a vlasnici odranije dobro nepoznati javnosti i državnim organima. 

Kućica Enesa Hodžića jeste ruglo u centru Sarajeva , ali jedno od najmanjih u tom dijelu grada. U pravu je Enes, nije toliku populanrost zaslužio. Ima ih mnogo zaslužnijih za uništavanje Sarajeva.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...