BIDEN SE OBRATIO NACIJI: Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država upozorio na opasnost od terorističke grupe ISIS-K

Američka vojska ostat će u Afganistanu još samo sedam dana, kako je bilo planirano prije pada zemlje u ruke talibana - potvrdila je Bijela kuća.

  • Svijet

  • 25. Avg. 2021  25. Avg. 2021

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden se obratio naciji i kazao kako su Sjedinjene Američke Države (SAD) "na korak" od okončanja povlačenja iz Afganistana do 31. augusta, roka koji je ranije odredila američka administracija, javljaju agencije.

-Što prije završimo, to bolje, rekao je.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki je u utorak kazala da je Biden u razgovoru s čelnicima G7 tokom virtuelnog sastanka ranije tokom dana prenio da će se "naša misija u Kabulu završiti u skladu sa realizacijom naših ciljeva".

"Također je jasno kazao da svakim danom vođenja operacija na terenu povećavamo dodatni rizik našim trupama sve većim prijetnjama od ISIS-a, te da završetak misije do 31. augusta ovisi o stalnoj koordinaciji s talibanima, uključujući kontinuirani pristup na aerodrom za ljude koji će biti evakuisani", rekla je Psaki, pritom misleći na afganistanski ogranak terorističke organizacije ISIS.

Dodala je da je "predsjednik zatražio od Pentagona i State Departmenta planove za nepredviđene situacije kako bi prilagodili vremenski okvir ako to bude potrebno".

SAD je u bliskoj koordinaciji s talibanima kako bi olakšao evakuaciju Amerikanaca i Afganistanaca koji traže status izbjeglica.

Biden je rekao da postoji “rastući rizik” od napada terorističke grupe poznate pod imenom ISIS-K – takozvana Islamska država u provinciji Khorasan koja je povezana sa ISIS-om, a koja je i “zakleti neprijatelj talibana.”

Svaki dan našeg boravka je još jedan dan kada znamo da ISIS-K želi napasti aerodrom i napasti i američke i savezničke snage i nedužne civile”, rekao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...