TALIBANSKI GLASNOGOVORNIK U EKSTAZI: "Protjerali smo strance, porazili smo veliku okupatorsku silu..."

Samo nekoliko dana ranije, Mujahid je putem društvenih mreža objavio da su talibani ubili glavnog vladinog glasnogovornika, Dawa Khan Menapal, hvaleći se da je ubistvo orkestrirano ,,u posebnom napadu" koji su izveli talibani.

  • Svijet

  • 25. Avg. 2021  

  • 1

Glavni glasnogovornik Talibana, Zabihullah Mujahid, godinama je izbjegavao fokus javnosti, čak i dok je skupljao stotine hiljada sljedbenika na internetu gdje je uživo postavljao tvitove tokom talibanske pobune, piše AFP.

Ali nekoliko dana nakon što su talibani zauzeli Kabul nakon sloma vlade koja je imala podršku SAD-a, Zabihullah Mujahid se prvi put predstavio javnosti na iznenadnoj konferenciji za novinare u glavnom gradu Afganistana.

Na prvi pogled, malo šta je razlikovalo talibanskog glasnogovornika od ostalih vođa. Pred novinarima je sjedio sredovječni džihadista s crnim turbanom, gustom crnom bradom i hladnim držanjem.

- Protjerali smo strance - rekao je Mujahid u uvodnoj riječi.

Samo nekoliko dana ranije, Mujahid je putem društvenih mreža objavio da su talibani ubili glavnog vladinog glasnogovornika, Dawa Khan Menapal, hvaleći se da je ubistvo orkestrirano ,,u posebnom napadu" koji su izveli talibani.

- Svi oni na suprotnoj strani bit će pomilovani - rekao je Mujahid dok je odgovarao na pitanja preostalim afganistanskim novinarima koji izvještavaju iz glavnog grada.

Na pitanje da li očekuje da će talibanima biti oproštena njihova brutalna kampanja nasilja koja je donijela smrt i razaranje afganistanskim gradovima, Mujahid nije ustuknuo.

- Gubici, koliko god oni bili razorni, bili su vrijedni toga svega. Porazili smo veliku okupatorsku silu - rekao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...