KORONA BUKTI U BOSNI I HERCEGOVINI; EPIDEMIOLOZI ZVONE ZA UZBUNU: "Mjere će morati biti pooštrene..." (VIDEO)

Epidemiolozi su preporučivali vlastima BiH da se insistira na PCR testovima ili potvrdi o vakcini pri ulasku u zemlju

  • Društvo

  • 25. Avg. 2021  

  • 1

Epidemiološki izvještaj sve je nepovoljniji. Brojke novozaraženih stalno rastu. Samo danas, u Federaciji je bilo preko 400 novozaraženih, a u Republici Srpskoj blizu 150, javlja O kanal.

Novozaraženi su zabilježeni u svim kantonima osim u Bosansko-podrinjskom kantonu. Postojeće mjere, kako sada stvari stoje, neće biti dovoljne. To je samo distanca i nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Epidemiolozi upozoravaju da će mjere morati biti pooštrene. Oni već mjesecima unazad govore da ćemo ući u novi val koronavirusa i da moramo taj val dočekati spremnije. Inače, povećan je i broj hospitalizovanih u bolnicama. Samo u Sarajevu jučer preko 60, u RS-u danas preko 150 osoba na bolničkom liječenju.

Ono što su epidemiolozi preporučivali vlastima BiH je svakako da se insistira na PCR testovima pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu, ili potvrdi o vakcini. Inače, sam odziv na vakcinaciju u Bosni i Hercegovini još uvijek je nedovoljan. Kako tvrde svjetski epidemiolozi, potrebno je preko 70 posto vakcinisanih u jednoj zemlji, što u BiH još uvijek nije slučaj. Otežavajuća okolnost je svakako i početak školske nastave koja kreće naredne sedmice. Još uvijek se ne zna kako i na koji način će se nastava odvijati. Svi su rekli da će se svakako prilagoditi epidemiološkoj situaciji.

O eventualnim novim mjerama raspravljat će se naredne sedmice.

Detalje donosi Jovanka Nina Todorović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...