KORONA PONOVO HARA REGIONOM: Žarište je u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori

Od korone je u prethodnih sedam dana na teritoriji Hrvatske preminulo 14 osoba, dok ih je 237 novozaraženih. Iz tog razloga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za vakcinaciju protiv koronavirusa ove jeseni.

  • Regija

  • 19. Sep. 2023  

  • 0

Iako smo svi mislili da je korona virus dio prošlosti sa kojom smo se uspješno izborili, ova pošast ponovo je zakucala na vrata i počela da hara regionom. Naime, Srbija, Hrvatska i Crna Gora iz dana u dan bilježe porast broja zaraženih, a kako situaciju komplikuju nove, opasnije mutacije virusa, ponovo dolazi do zaoštravanja mera borbe protiv kovida, piše Nova.rs.

Kada je riječ o Srbiji, radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije koronavirusa na sjednici održanoj u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u ponedjeljak donijela je preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite, bolničkih ustanova, kao i u vezi sa nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama i vakcinacijom.

One uključuju testiranje pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, obavezno testiranje na koronavirus svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije i njihova obavezna kontrola, kao i obavezno testiranje kontakata sa COVID pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama.

Takođe, obavezno je i neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odjeljenja, kao i odjeljenja gerijatrije i odjeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama.

Uz to, radna grupa je zauzela stav da je je jedna od neophodnih mjera i obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

Panika i u komšiluku

Ipak, ne suočava se samo Srbija sa naglim porastom zaraženih.

Od korone je u prethodnih sedam dana na teritoriji Hrvatske preminulo 14 osoba, dok ih je 237 novozaraženih. Iz tog razloga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za vakcinaciju protiv koronavirusa ove jeseni.

Prema informacijama ovog zavoda, broj zaraženih počeo je da skače krajem augusta.

Kako su tada prenosili hrvatski mediji, epicentar širenja zaraze bila Istarska županija u kojoj je u poslednjoj nedjelji augusta 20 odsto zaraženih bilo pozitivno na koronavirus.

Ljekari su tada navodili da su simptom su uglavnom identični kao i prethodnih godina, ali u blažoj formi – loše opšte stanje, bol u mišićima, glavobolja i febrilitet uz respiratorne smetnje.

Kada je riječ o trenutnoj situaciji, aktivno je 373 slučaja, dok je u izolaciji je 65 osoba.

Inače, vakcinacija protiv koronavirusa u Hrvatskoj je počela u ponedjeljak. Vakcinacija ili dovakcinacija preporučuje se osoba sa navršenih 65 godina ili više, korisnicima i zaposlenima u domovima za stare i institucijama za negu hroničnih bolesnika.

Posebno se preporučuje osobama s hroničnim oboljenjima poput oboljenja srca i pluća, kao i djeci s oštećenom plućnom funkcijom.

Crnom Gorom se širi novi soj

Situacija je jednako kritična i u Crnoj Gori, u kojoj je početkom mjeseca otkriveni novi sojevi koronavirusa – Eris i Forniks.

Riječ je o varijantama virusa koji dominiraju u Kini, SAD-u, Južnoj Koreji, Portugalu i Španiji.

Kod ovih podsojeva se desila mutacija na spajk proteinu, odnosno delu virusa koji olakšava ulazak virusa u ćeliju, te stoga ovi podsojevi potencijalno mogu da izbjegnu imuni odgovor stečen prethodnom prirodnom infekcijom ili vakcinacijom i uslovi pojačanu transmisiju (dovesti do rasta u broju oboljelih).

Podaci prikupljeni praćenjem globalne cirkulacije virusa pokazuju da su simptomi infekcije ovim podsojevima isti kao kod prethodnih varijanti virusa.

Dijagnostički testovi, koji se koriste u zdravstvenim ustanovama, za sada dobro prepoznaju novoregistrovane podsojeve virusa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...