REŽIMSKI TABLOIDI JEDVA SU DOČEKALI SUKOB DVA REDATELJA: I Dragan Bjelogrlić uvučen u Vučićevu spin mašineriju (VIDEO)

Sve nadajući se da će "kafanska tuča" zatrpati stvarne afere - od Vinče i Belivukove grupe do pukovnika Vulina u zagrljaju sa kriminalcima.

  • Regija

  • 25. Avg. 2021  

  • 1

Bilo je, vjerovatno, previše očekivati da tabloidi, twitter komentatori i "krizni štab" Happy TV i Pinka neće iskoristiti fizički obračun Dragana Bjelogrlića i režisera Gage Antonijevića kako bi ojačali narativ o "licemjernim i nasilnim" opozicionarima, u koje su svrstali i Bjelogrlića, piše Nova.rs.

Sve nadajući se da će "kafanska tuča" zatrpati stvarne afere - od Vinče i Belivukove grupe do pukovnika Vulina u zagrljaju sa kriminalcima.

Da Bjelogrlić treba da odgovara za napad na kolegu niko ne spori: napad je dobro dokumentovan, policija je uhapsila glumca, tužilaštvo je čak predložilo i zadržavanje, i slučaj će sasvim sigurno biti riješen – kako i treba u pravnoj državi.

Ali "spinovanje Bjele" bila je očigledno pažljivo režirana operacija, sa najmanje pet ključnih tačaka oslonca.

Snimci

Najprije, nakon vijesti o tuči, snimak Bjelogrlićevog napada na Antonijevića bio je odmah "pušten" u javnost. Najprije preko lažnog twitter naloga (i ranije korištenog u iste svrhe), potom i putem praktično svih elektronskih medija u Srbiji.

Ovoga puta, nadzorne kamere radile su besprijekorno, a snimak je vrlo brzo stigao i do tužilaštva i do (manje bitno) javnosti.

A nije tako bilo u nekoliko za Srbiju daleko značajnijih slučajeva, poput rušenja u Savamali, ubistva Olivera Ivanovića, kobne nesreće u Doljevcu.

U prvom slučaju javnost nije bila ni obaviještena o bizarnom događaju iz izborne noći 2016. godine – snimke nadzornih kamera objavio je portal KRIK;

U drugom slučaju, trvenja na relaciji Beograd – Priština koče istragu jednog od rijetkih političkih ubistava u Evropi u proteklih nekoliko decenija; u trećem, sam predsednik "u bunkeru" drži snimak koji potencijalno kompromituje Zorana Babića, jednog od istaknutih naprednjaka.

Tukli ga kao Borka

Akcija je nastavljena tokom dana: mediji su imali i izjavu Antonijevića o napadu, i tok postupka (vrijeme privođenja, određivanje zadržavanja i slično) i potom analize događaja.

Na vrhuncu operacije, u studiju Pinka bili su i dežurni analitičari – od glavnog urednika Informera do Dragoslava Bokana, figure iz ratnih 90-ih rehabilitovane u medijske svrhe.

I na tom "kriznom štabu" čula se i ova teza: Antonijević je pretučen maltene isto kao i Borko Stefanović u Kruševcu.

Podsjećamo, potpredsednik SSP-a zadobio je teške tjelesne povrede glave u napadu metalnom štanglom, koji se dogodio neposredno nakon političkog skupa u tom gradu, a napala su ga lica bliska vlasti i kriminalu u tom gradu.

Koliko je ovo poređenje neumjesno ne treba dodatno objašnjavati.

Fina ruka predsjednika

A onda je predsjednik Vučić došao na Happy TV. U maratonskom razgovoru sa Milomirom Marićem govorio je najviše o sebi – o svojim radnim navikama, shvatanjima života i politike, o detaljima iz privatnog života. Govorio je i o tuči Bjelogrlića i Antonijevića, "pakujući" pomenuti narativ onako kako on to najbolje i umije.

U tom razgovoru po imenu je pominjao i pojedine konkretne ljude koji su na Twitteru govorili o licemjerju u "slučaju Bjela". Apostrofirao je one koji su se "radovali" što je Antonijević pretučen.

"Kao oni koji su se radovali kad je Đinđić ubijen, što nije normalno, ili kad je Milošević ubijen ili umro, tako ni ovo danas nije normalno", rekao je Vučić u "Ćirilici".

I ova su poređenja neumjesna, ali i više od toga – zvuče groteskno iz usta onog koji je javno rekao da se napio kada je Đinđić ubijen.

Varijacije na temu

Naravno, mediji su samo dio akcije. Društvene mreže – dio mašinerije koji je SNS instrumentalizovao do savršenstva od 2012. godine – "radio" je u slobodnom, džez fazonu.

Pa se tako od istaknutih SNS twitteraša moglo čuti i ovo: "Sramota, tuče 20 godina starijeg čovjeka (Bjelogrlić je od Antonijevića mlađi četiri godine, prim. nov.); "Viknuo mu je "Je.ala te Dara iz Jasenovca" dok ga je tukao ("patriotski" dodir, prim. nov); i slično.

U društvu u kom je medijska scena zatrovana lažnim informacijama, i u kojoj je i Javni servis označen kao "medij koji sarađuje sa Vladom", ovakvi "odjeci i reagovanja" služe da upotpune kakofoniju. I pomognu spin, naravno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...