NIJE SE DUGO ČEKALO NA POTVRDU: Islamska država preuzela odgovornost za napad u Kabulu…

Nakon bombaškog napada Sjedinjene Države su zaprijetile odmazdom, a Pentagon je objavio da očekuje još napada.

  • Svijet

  • 26. Avg. 2021  26. Avg. 2021

  • 1

Islamska država, odnosno Islamska država Khorasan Provincije (ISIS-K) preuzela je odgovornost za napad u četvrtak blizu aerodroma u Kabulu, objavila je novinska agencija Amaq na svom tv kanalu Telegram.

Bombaš samoubica, pripadnik Islamske države, "uspio je doprijeti do velike grupe prevodioca i saradnika američke vojske u Baran Campu blizu zračne luke u Kabulu i detonirao je eksplozivni pojas", objavila je grupa.

Po njoj, poginulo je 60 ljudi, a više od sto je ranjeno.

Nakon bombaškog napada Sjedinjene Države su zaprijetile odmazdom, a Pentagon je objavio da očekuje još napada.

"Otkrijemo li ko je povezan s ovim napadom, bit ćemo mu za petama", rekao je general Kenneth McKenzie na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Bombaši samoubice u četvrtak su napali ulaze na kabulski aerodrom najmanje s dvije eksplozije, prouzročili krvoproliće među civilima i američkim vojnicima i očito prekinuli zračni most kojim je Zapad evakusao očajne Afganistance koji su željeli otići iz zemlje.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby saopćenjem je potvrdio da je više američkih vojnika poginulo, ali nije iznio detalje. Jedan je američki dužnosnik rekao da je po prvim izvještajima poginulo najmanje 12 američkih vojnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...