KANTON SARAJEVO ZADUŽIO SE ZA VIŠE OD 50 MILIONA KM: Evo od koje banke je uzeto najviše kredita…

Najviše kredita uzeto kod UniCredit Bank Banja Luka i Mostar. Kamata se kreće i do čak 4,1 posto.

  • Ekonomija

  • 27. Avg. 2021  27. Avg. 2021

  • 0

Vlada Kantona Sarajevo odlučila je kreditno se zadužiti kod komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini za više od 50 miliona KM.

Odluka je donesena na sjednici od 12. ovog mjeseca, a Kanton se zadužio za tačno 53.736.000 KM. 

Novac je posuđen ponajviše od UniCredit banke u Mostaru, ali i Banjoj Luci, te Bosnia Bank International, Intesa San Paolo i ASA banke. 

alt

UniCredit Bank Banja Luka odobrila je Vladi KS ukupno 15.083.000 KM. Kamata se kreće od 1,8 do 3, 5 posto na godišnjem nivou, grace period je godina dana, a rok otplate je između 5 i 8 godina. 

UniCreditBank Mostar odobrila je kredite u ukupnom iznosu od 28,7 miliona KM.

Rok otplate je 8 godina, grace period je godina dana, a kamata se kreće od 2,1 do čak 4,1 posto na godišnjem nivou. 

Od BBI, Vlada KS dobila je 3 miliona KM, s kamatom od 1,59 posto, grace periodom od godinu dana i rokom otplate od pet godina. 

ASA banka dala je 3.480.000 KM na pet godina, s kamatom od 1,60 posto. Također, odobren je i u ovom slučaju grace period od godinu dana.

Vlada Kantona Sarajevo zadužila se i kod Intesa San Paolo banke za 3,5 miliona KM, s kamatom od 3,72 posto i periodom otplate od osam godina, uključujući i grace period od godinu dana, piše politički.ba.

Novac će u dobroj mjeri biti iskorišten za krpljenje budžetskih rupa, ali i neke građevinske radove ("Izgradnja zgrade na Južnoj longitudinali" - Ministarstvo Saboraćaja - 3,5 miliona), rekonstrukciju zgrade Hitne pomoći - milion KM, rješavanje imovinsko pravnih poslova, pokrivanje ranijeg deficita, redovne transfere općinama i gradovima...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...