PRAVNICI SAVJETUJU GRAĐANIMA DA TUŽE RS: Sve veći broj svirepih ubistava, koje su počinili psihijatrijski slučajevi zbog propusta sistema u manjem bh. entitetu

Posljednje ovakvo ubistvo dogodilo se u mjestu Crkvena kod Prnjavora kada je Zoran Spasojević (56) nožem svirepo ubio tri godine mlađu suprugu Draganu, a zatim izvršio samoubistvo.

  • Hronika

  • 28. Avg. 2021  

  • 0

Republiku Srpsku sve češće potresaju ubistva u režiji psihijatrijskih bolesnika koji nemaju gdje da se liječe, jer osim Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac koji je prebukiran, ne postoji nijedna druga ustanova koja bi se brinula o njima, saznaje portal Gerila.

Zbog svega, pravnici savjetuju porodicama žrtava da mogu tužiti Srpsku i BiH pred domaćim i međunarodnim institucijama i objašnjavaju da je situacija identična onoj kada u nekoj zemlji ne bi postojali zatvori.

Posljednje ovakvo ubistvo dogodilo se u mjestu Crkvena kod Prnjavora kada je Zoran Spasojević (56) nožem svirepo ubio tri godine mlađu suprugu Draganu, a zatim izvršio samoubistvo.

Zoranu je Osnovni sud u Prnjavoru još ranije izrekao mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja zbog zavisnosti od alkohola i patološke ljubomore, ali sistem je zakazao, jer kako tvrde odlično obaviješteni sagovornici Gerile, a što potvrđuje i dosadašnja praksa, Srpska nema ustanovu za zbrinjavanje ovakvih bolesnika.

Krvavo ubistvo izvršeno je u prodavnici u vlasništvu nesrećne žene i to na dan kada je odlučila da zbog čestog nasilja ode iz porodičnog doma.

"U Zavodu za forenzičku medicinu na Sokocu smješteni su oni najteži psihijatrijski slučajevi među kojima i već presuđene ubice koje su nakon sudskog postupka proglašene neuračunljivim osobama. Za ljude poput Popovića jednostavno nema medicinske ustanove u koju bi bili zbrinuti izuuzev psihijatrijskih klinika odakle mogu izaći kad god to požele, a to nije rješenje", objasnio je sagovornik Gerile.

Ubistvo kod Prnjavora naravno nije jedino koje je izvršila osoba sa izrečenom mjerom obaveznog psihijatrijskog liječenja, pa je umjesto u zatvorenoj ustanovi bila na slobodi.

Tako se ni krvavo ubistvo beskućnika Brune Rolda (52), koje je u novembru 2019. godine šokiralo Banjalučane, nikada se ne bi dogodilo da su institucije u Srpskoj radile svoj posao.

Naime, u septembru 2019, odnosno dva mjeseca uoči ubistva Radetu Drljači je izrečena pravosnažna presuda za nasilje u porodici, odnosno mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja u trajanju od dvije godine.

Međutim, kako je tokom suđenja izjavila vještak psihijatar Sanja Vukadinović Stojanović, u Srpskoj nije bilo ustanove koja bi se brinula o optuženom.

Državljanin SAD i BiH Vladimir Opaček (28) osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva Srđana Jovića, kojeg je izbo nožem u naselju Starčevica.

Osim zatvorske kazne izrečena mu je i obavezna mjera psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi, dok za tim postoji potreba. To vrijeme će mu biti uračunato u izrečenu kaznu, ali od toga nažalost nema ništa.

Advokat Aleksandar Jokić izjavio je da mi kao društvo snosimo dio krivice za ove slučajeve, jer za osobe koje imaju zdravstvenih problema nema ustanove u kojima bi se oni mogli liječiti.

"Kao advokat mogu poručiti porodicama koje su oštećene zbog ovakvih propusta da mogu tužiti Srpsku i ja ću ih zastupati u tome", rekao je Jokić

Dodaje kako porodice žrtava imaju itekako osnova za tužbu, jer je država ta koja treba obezbijediti ustanove u kojima bi se ljudi sa izrečenim mjerama trebali liječiti, a ne kao takvi biti na slobodi i onda izvršiti monstruozna ubistva.

"Pa to vam je isto kao kada bi osuđivali ubice i druge na kazne zatvora, a u zemlji ne bi bilo kazneno-popravnih ustanova", zaključio je advokat Jokić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...