RESTORAN "LABUD" U VLASNIŠTVU ALIJE BUDNJE PRED RUŠENJEM: Već 12 godina ugrožava zdravlje građana Sarajeva i zagađuje Vrelo Bosne

Zakon kaže da se bespravno izgrađeni objekat u vodozaštitnoj zoni na Vrelu Bosne ne može legalizovati

  • Ekonomija

  • 28. Avg. 2021  28. Avg. 2021

  • 1

Kantonalna inspekcija u Sarajevu naložila je Službi za prostorno uređenje Općine Ilidža da nastavi s postupkom u vezi sa restoranom “Labud” na Vrelu Bosne koji je u vlasništvu grupacije Hoteli Ilidža Alije Budnje na način da donese rješenje o rušenju ovog objekta, saznaje Fokus.ba.

Prema informacijama iz Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, u aktu koji im je dostavila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove 23. augusta, stoji kako je kantonalni urbanističko-građevinski inspektor konstatovao da je navedeni objekat izgrađen unutar zaštićenog područja, a o čemu je Fokus.ba pisao prije nekoliko mjeseci.

Ured za borbu protiv korupcije je u odgovoru na poslaničko pitanje kantonalne zastupnice Danijele Kristić od 26. augusta, također je naveo i kako u rješenju Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša KS stoji da se odbija žalba grupacije Hoteli Ilidža izjavljena protiv rješenja općinske službe za prostorno uređenje. Navedeno rješenje Kantonalnog ministarstva je, navodi se, konačno u upravnom postupku i protiv njega više nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe Kantonalnom sudu.

Kako je Fokus.ba već izvijestio Služba za prostorno uređenje Općine Ilidža odbila je 25. maja izdati naknadnu urbanističku saglasnost za legalizaciju bespravno izgrađenog restorana Labud, a Hoteli Ilidža 16. juna uložili žalbu drugostepenom organu, a to je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. No, sada je su ponovo dobili odbijenicu.

alt

Podsjetimo, navedni Budnjin objekat, za kojeg je Vlada KS svojim aktom od 23. aprila 2009., utvrdila da je bespravno izgrađen na području Spomenika prirode "Vrelo Bosne", te da predstavlja "ekološki incident najvećeg stepena koji ugrožava zdravlje građana i uništava izuzetno prirodno bogatstvo i dovodi do zagađanje vrela", već 12 godina neometano posluje!

Iz Ureda za borbu protiv korupcije su naveli kako je evidentno da se navedeni objekat nalazi u I vodozaštitnoj zoni izvorišta za piće i u zoni posebno zaštićenog prostora spomenika “Vrelo Bosne” za koji je donesen i odgovarajući zakon. U navedenom aktu, kako se navodi, decidno je propisano da se objekti izgrađeni u ovoj vodozaštitnoj zaoni ne mogu legalizovati, te je elaboriran i postupak inspekcijskog nadzora i rušenja bespravne građevine.

Iz ovog ureda su naglasili kako je potrebno da svi nadležni organi koji su ovlašteni da postupaju u predmetnom slučaju osiguraju poštivanje svih pozitivno pravnih propisa iz razloga što još uvijek nije okončan postupak.

Kako smo ranije pisali, inspektori Službe za inspekcijski nadzor Općine Ilidža su još 23. marta 2009. na licu mjesta naredili obustavu građevinskih radova građevinskoj firmi, ali i investitoru, ali to se nije desilo. Naš portal se u više navrata obraćao Upravi Hotela Ilidža, no odgovora nismo dobili, piše Fokus.ba

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...