DOKUMENTACIJA ĆE IĆI TUŽILAŠTVU: Za samo nekoliko dana na Ilidži izdato 12 rješenja za gradnju u vodozaštitnoj zoni i to nije sve...

Općinska služba ustanovila da su za 109 rješenja za građenje i urbanističkih dozvola postojali razlozi za ništavnost.

  • Društvo

  • 23. Nov. 2021  23. Nov. 2021

  • 1

Sistem već decenijama ne zna kako da se nosi sa gradnjom u vodozaštitnim zonama. U Kantonu Sarajevo još uvijek je na snazi Odluka o zaštiti izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju iz 1987. godine kojom su utvrđena zaštitna područja, zaštitne zone kao i mjere zaštite u zonama ovog izvorišta. 

Ured za borbu protiv korupcije KS utvrdio je brojne nezakonitosti u ovoj oblasti a dokumentacija će ići Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Krajem 2020. godine, naime, Služba za inspekcijski nadzor Općine Ilidža sačinila je listu od 109 rješenja za građenje i urbanističkih dozvola za koja su po mišljenju ove službe postojali razlozi za ništavnost. 

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur kazao je kako će ostati tajna zbog čega je to urađeno u jednom trenutku a ne u vremenu kada je to trebalo.

"To je sigurno bio neki nesporazum prethodnog načelnika (Senaid Memić op.a) i glavne inspektorice. Da li pod nekim pritiskom, nekim strahom promjene vlasti… To je urađeno za samo 4-5 dana pred lokalne izbore", kazao je Muzur. 

Općina Ilidža je započela proces preispitivanja pomenutih rješenja, a u okviru kojeg je utvrđeno da se 12 predmeta odnosi na gradnju u prvoj i drugoj vodozaštitnoj zoni čije je rješavanje u toku.

"Te urbanističke i građevinske dozvole su poništene, tih 12. Do sada nam je stiglo 10 žalbi koje smo proslijedili, onako kako to zakon nalaže, Ministarstvu prostornog uređenja", kazao je Haris Kasapović, pomoćnik načelnika za prostorno uređenje Općine Ilidža.

Problem vodozaštitne zone, međutim, nije samo problem iznalaženja zaštite prirodnih dobara već i zaštite prava na privatno vlasništvo. S druge strane, nekontrolisanom gradnjom u vodozaštitnim zonama izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju građani Sarajevo mogli bi ostati bez pitke vode, piše Fokus.

Nadzornici Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja KS vrše nadzor i nad Vrelom Bosne gdje su uočene nezakonitosti. Tu posebno treba naglasiti i nezakonito izgrađeni objekat, odnosno restoran “Labud” na Vrelu Bosne u vlasništvu grupacije Hoteli Ilidža Alije Budnje koji je čitavih 12 godina u ilegali, a o čemu je u više navrata pisao Fokus.ba.

Ekološki aktivista Anes Podić kaže da se još 2012. godine izmijenio federalni pravilnik, a onda se krenulo u izradu novog elaborata u vodozaštitnoj zoni s ciljem smanjenja postojeće vodozaštitne zone. Posljedica je, kaže, da će Sarajevo ostati bez pitke vode.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...