"SITUACIJA U NOVOM PAZARU I TUTINU ALARMANTNA": Mirsad Đerlek upozorio na veliki broj zaraženih u Sandžaku

"Glavni razlozi za lošu situaciju su slab odziv na vakcinaciju, ljetovanja, nepoštovanja mjera i masovna okupljanja", kaže Đerlek

  • Regija

  • 29. Avg. 2021  

  • 0

Sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Mirsad Đerlek izjavio je danas da broj novozaraženih u Tutinu i Novom Pazaru upozorava, ističući da je hitno potrebno usvojiti nove mjere kako se ne bi ponovio katastrofalni scenario od prošle godine, javio je Tanjug.

Đerlek rekao je da je Zavod za javno zdravlje Novi Pazar uputio hitan dopis Kriznom štabu Opštine Tutin da se održi hitna sjednica i preporučio mjere zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

"Što prije da se poveća broj vakcinisanih u Tutinu, da se 100 posto poveća inspekcija i kontrola nad lokalima, okupljanjima, noćnim klubovima, u školama da se povećaju dežurstva minimum 50 posto i da se ne miješaju učenici. Nadam se da će krizni štab to i prihvatiti", istakao je Đerlek za RTS.

Naveo je da će osnovci u Tutinu ići u školu kao i ranije, dok će srednjoškolci nastavu pohađati online. U Novom Pazaru će se, kaže, nastava održavati po modelu 1 - neposredno u školama, dok će srednja škola biti organizovana po modelu 2 - jedan dan u školi, jedan dan online.

"Situacija je zabrinjavajuća i alarmantna. U Tutinu je u julu bilo sedam novooboljelih, u augustu 536. Novi Pazar u julu osam, a u augustu 888", rekao je Đerlek ističući da su glavni razlozi za lošu situaciju slab odziv na vakcinaciju, ljetovanja, nepoštovanja mjera i masovna okupljanja.

Brojke, naglašava, upozoravaju i treba pokušati da se ne desi scenario od prošle godine, kada je u tim gradovima situacija bila van kontrole.

"Ako sada imamo u Pazaru 888 novih slučajeva, pitanje je šta nas čeka u septembru", navodi državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...