ISPUNILI DATO OBEĆANJE: Talibani zabranili proizvodnju maka, naglo porasla cijena opijuma

Prethodnih dana, predstavnici talibana su počeli da okupljaju seljane iz Kandahara, provincije u kojoj se najviše proizvodi mak, da bi im rekli da će usijevi, koji su bili glavni dio lokalne ekonomije, sada biti zabranjeni.

  • Svijet

  • 29. Avg. 2021  

  • 2

Talibanski lideri koji traže priznanje međunarodne zajednice, nakon što su osvojili vlast u Afganistanu, rekli su poljoprivrednicima da prekinu da gaje mak, saopćili su stanovnici pojedinih mjesta gdje se najviše gaji ova biljka.

Zbog ovoga je došlo do porasta cijena maka širom zemlje, piše Wall Street Journal.

Od cvijeta maka se pravi heroin.

Prethodnih dana, predstavnici talibana su počeli da okupljaju seljane iz Kandahara, provincije u kojoj se najviše proizvodi mak, da bi im rekli da će usijevi, koji su bili glavni dio lokalne ekonomije, sada biti zabranjeni.

Ovaj potez uslijedio nakon što je portparol talibana Zabijulah Mudžahid 18. augusta izjavio da nova vlast Afganistana neće dozvoliti trgovinu drogom.

Mudžahid u tom trenutku nije dao detalje na koji način islamistička grupa namjerava da nametne zabranu.

Lokalni poljoprivrednici u provincijama Kandahar, Uruzgan i Helman izjavili su da se cijena neprerađenog maka utrostručila, pa umjesto 70 dolara sada kilogram košta 200 dolara, zbog nesigurnosti oko buduće prodaje.

U severnom gradu Mazar-e-Šarif, cena opijuma se udvostručila.

Talibani su, prema tvrdnjama zapadnih vlada, dugo bili jedni od glavnih profitera kada je reč o narko-tržištu, koristeći drogu da finansiraju 20 godina pobune.

Iz Avganistana potiče 80 odsto svetskog ilegalnog izvoza opijata, a sezona sađenja maka počinje za mesec dana, preneo je Tanjug.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...