OTKRIVENO: Ova dva simptoma koronavirusa traju do godinu dana

Nedavna studija objavljena u časopisu The Lancet otkrila je da gotovo polovica hospitaliziranih pacijenata koji su imali covid-19 imaju barem jedan dugotrajni simptom, pri čemu su kratkoća daha i umor trajali i do godinu dana.

  • Zdravlje

  • 31. Avg. 2021  31. Avg. 2021

  • 0

Studija je otkrila da su dva simptoma koja su trajala najdulje kratkoća daha i oštećenja pluća, a ove simptome imala je svaka treća osoba.

Osvom studijom obuhvaćeno je 1,276 pacijenata u Wuhanu, a pokazalo se da se većina simptoma koronavirusa povuklo kroz godinu dana.

“Iako se većina njih dobro oporavila, srčani problemi ostali su prisutni kod nekih pacijenata, posebno kod onih koji su bili u kritičnom stanju”, rekao je istraživač Bin Cao.

“Naše istraživanje sugerira da će oporavak kod nekih pacijenata trajati i dulje od godinu dana, a to bi trebalo uzeti u obzir kada se donose planovi vezani uz zdravstvenu skrb nakon pandemije”, dodao je.

Istraživači su promatrali ispitanike kroz 12 mjeseci kako bi mogli napraviti dugoročne preglede i provjere. Ispitanici su imali zdravstvene preglede šest i 12 mjeseci nakon što su se pojavili prvi simptomi.

Većina simptoma nestalo je nakon određenog vremena, bez obzira na to koliko je infekcija bila ozbiljna. Udio pacijenata koji i dalje imaju barem jedan simptom nakon godinu dana pao je sa 68 posto u šest mjeseci na 49 posto u 12 mjeseci.

Još jedan simptom koji su pacijenti često prijavljivali tijekom šest mjeseci je bol u mišićima, prenosi Times of India. Trećina pacijenata prijavilo je kratkoću daha nakon12 mjeseci.

Studija je pokazala da su žene u većoj mjeri prijavljivale umor, slabost u mišićima, anksioznost, depresiju i oštećenje pluća. Pacijenti koji su bili liječeni kortikosteroidima tijekom bolesti imali su 1,5 puta veću vjerojatnost da će i nakon 12 mjeseci imati slabost u mišićima i umor u odnosu na one koji nisu liječeni kortikosteroidima, prenosi N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...