OSMANOVIĆ IZRIČITO: “Ako se nastave blokade institucija BiH očekujemo potez OHR-a, a Dodikov dolazak..."

"Dolazak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na sjednicu pokazuje da on zaista želi da pravi blokadu rada te institucije", tvrdi Osmanović.

  • Politika

  • 01. Sep. 2021  01. Sep. 2021

  • 1

Predsjedavajući Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Adil Osmanović izjavio je danas da očekuje od OHR-a da sankcioniše političare koji ne rade u skladu sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine.

Osmanović je prokomentarisao izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića koji je pozvao visokog predstavnika Christiana Schmidta da smijeni Milorada Dodika jer duže od mjesec dana blokira rad institucija odnosno Predsjedništva BiH.

"Mi u Parlamentarnoj skupštini ostavili smo preko mjesec dana da se pokuša pronaći dogovor da rade institucije BiH. Vidimo da tu nema nekih pomaka. Dolazak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na sjednicu pokazuje da on zaista želi da pravi blokadu rada te institucije. Dejtonski sporazum je na snazi, Aneks 10 također i očekujemo da OHR povuče poteze kako je nekada povlačio prema visokim funkcionerima u kantonima, entitetima i nivou države - da budu kažnjeni oni koji ne žele da rade u skladu s Ustavom i zakon. Šta drugo možemo očekivati? Ako se nastavi blokada i domaće institucije nemaju odgovor, onda očekujemo reakciju OHR-a i u tom smislu je bila i izjava Šefika Džaferovića", kazao je, prenosi Klix.

Danas je u zgradi Parlamenta BiH održan konsultativni sastanak predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Zvizdića sa članovima Kolegija i predsjednicima parlamentarnih klubova. Na sastanak nisu došli predstavnici iz RS-a.

"Zaključak s posljednje sjedince proširenog kolegija PSBiH je bio da se ne održi 23. sjednica, da se prolongira, i na osnovu tog zaključka održan je konsultativni sastanak da vidimo kada ćemo sazvati tu 23. sjednicu i održati je s tačakama koji je tada Kolegij usaglasio. Očekivali smo da će kolege iz entiteta RS-a danas prisustvovati sastanku, da iznesu svoja viđenja i prijedloge izlaska iz ove situacije, ali nisu došli. Dogovorili smo da se sjednica održi ili 16. ili 12. septembra na kojoj će biti razmatrane tačke dnevnog reda između ostalog i Prijedlog budžeta za 2021. godinu", kazao je Osmanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...