MISTERIOZNA GROZNICA HARA OVOM DRŽAVOM: Najmanje 50 ljudi, uglavnom djece, umrlo je...

Mnoga od njih žalila su se na bolove u zglobovima, glavobolju, dehidraciju i mučninu. U nekim slučajevima su prijavili osip koji se širi po nogama i rukama.

  • Svijet

  • 01. Sep. 2021  

  • 0

Već duže od nedjelju dana djeca u pojedinim dijelovima sjeverne indijske države Utar Pradeš bude se sa visokom temperaturom, oblivena znojem. Najmanje 50 ljudi, uglavnom djece, umrlo je od groznice, a nekoliko stotina je primljeno u bolnicu u šest okruga u istočnom dijelu države.

Niko od preminulih nije bio pozitivan na kovid-19.

Mnoga od njih žalila su se na bolove u zglobovima, glavobolju, dehidraciju i mučninu. U nekim slučajevima su prijavili osip koji se širi po nogama i rukama.

U vrijeme kada se čini da se Indija polako oporavlja od smrtonosnog drugog talasa virusa korona, smrti u državi Utar Pradeš izazvale su panične naslove o "misterioznoj groznici". Ljekari u nekoliko pogođenih okruga vjeruju da bi denga, virusna infekcija koju prenose komarci, mogla da bude glavni uzrok smrti. Međutim, još uvijek nema potvrde da je riječ o denga groznici. Oni kažu da su mnogi pacijenti odvedeni u bolnicu sa niskim trombocitima - komponentom krvi koja pomaže u stvaranju ugrušaka, koji karakteriše teški oblik denge.

"Pacijenti, posebno djeca, veoma brzo umiru u bolnicama", rekao je dr Nita Kulšresta, zdravstveni zvaničnik okruga Firozabad gdje je 40 ljudi, od toga 32 djece, umrlo u protekloj nedelji.

Denga, koju prenose ženke komaraca, uglavnom je tropska bolest i stotinama godina kruži u Indiji. Endemska je u više od 100 zemalja, ali oko 70 odsto slučajeva dolazi iz Azije. Postoje četiri virusa denge, a djeca imaju do pet puta veću vjerovatnoću da umru tokom infekcije denge nego odrasli. Međutim, za sada nije jasno da li je epidemija denge odgovorna za smrti povezane sa groznicom u indijskoj državi Utar Pradeš. Ova država sa više od 200 miliona ljudi i tradicionalno lošim sanitarnim standardima, visokim nivoom neuhranjenosti djece i neadekvatnom zdravstvenom zaštitom rutinski prijavljuje takve slučajeve "misteriozne groznice" nakon monsunskih kiša svake druge godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...