RUSIJA ZAUZELA STRANU, ZAHAROVA: “Upotreba bonskih ovlasti bi bila nelegitimna”

Zaharova je podsjetila na to da je rusko-kineski nacrt rezolucije o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH odbačen i da je umjesto toga došlo do imenovanja Schmidta bez presedana - bez saglasnosti UN.

  • Politika

  • 02. Sep. 2021  

  • 3

Bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a Christian Schmidt se ne može smatrati visokim predstavnikom za BiH, a eventualna primjena bonskih ovlaštenja bila bi nelegitimna, stav je zvanične Moskve.

Poruka iz Moskve dolazi u danima kada se u domaćoj javnosti sve češće aktualizira pitanje smjene Milorada Dodika, koju bi mogao uraditi Christian Schmidt, korištenjem bonskih ovlaštenja. 

Iz ove poruke jasno je zaključiti da ovim potezom zvanična Moskva staje na stranu Milorada Dodika.

Portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je naglasila da Moskva smatra da sve što se događa može da dovede u pitanje ono što je u BiH postignuto u posljednjih 25 godina i da potkopa Dejtonski mirovni sporazum.

"O sudbini BiH treba da odlučuju sami narodi BiH, bez miješanja spolja", istakla je Zaharova na brifingu za novinare.

Ona je napomenila da se stav zvanične Moske po tom pitanju nije promijenio, javlja Srna.

Zaharova je podsjetila na to da je rusko-kineski nacrt rezolucije o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH odbačen i da je umjesto toga došlo do imenovanja Schmidta bez presedana - bez saglasnosti UN i bez konsenzusa u međunarodnoj zajednici i samoj BiH.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...