HAJKA VUČIĆEVIH TABLOIDA NA SANDŽAČKU UČITELJICU: Branko Ružić najavio hitnu reakciju državnih organa

Određeni broj nastavnika suprotstavio se diskriminatorskoj odluka vlasti Srbije prema kojoj bošnjačka djeca u Sandžaku prije početka nastave moraju slušati himnu “Bože pravde”

  • Regija

  • 02. Sep. 2021  

  • 8

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić rekao je da slučaj u Osnovnoj školi “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru predstavlja skandal i nepoštovanje države, svih njenih simbola i svega što država pruža svojim građanima.

“Novosti“ pišu da je ujmesto državne himne “Bože, pravde“ u Osnovnoj školi “Rifat Burdžević Tršo“ u Novom Pazaru jedna učiteljica đacima je u srijedu, na početku školske godine, puštala himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj“, prenose Sandžačke.rs.

"Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Srbije. Zbog toga će prosvjetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrdi odgovornost i učiteljice i direktora", naglasio je Ružić, saopćilo je Ministarstvo.

On je istakao da Srbija obezbjeđuje visok stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama kada je riječ o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje.

“Malo je zemalja u kojima predstavnici manjina mogu da se upisuju u javne knjige na svom pismu, obraćaju u opštini na svom jeziku, imaju pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju, gdje se ispisuju toponimi na jezicima manjina“, naveo je Ružić.

Istovremeno, srpski desničarski mediji istog su trena poveli ogromnu hajku ka učiteljici, a sve zbog himne koja nikoga ne diskriminira.

Podsjećamo, određeni broj nastavnika suprotstavio se diskriminatorskoj odluka vlasti Srbije prema kojoj bošnjačka djeca u Sandžaku prije početka nastave moraju slušati himnu “Bože pravde”, koja u svom tekstu spominje samo i isključivo srpski narod.

Jedna od njih jeste i Adela Karaahmetović Melajac, učiteljica u OŠ “Rifat Burdžević Tršo” koja je umjesto srpske himne učenicima pustila himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...