COSTA, TI SI LUD: Avionom preletio kroz dva dugačka tunela brzinom 150 kilometara na sat, milimetri odlučivali hoće li PREŽIVJETI (VIDEO)

Bio je na ivici smrti

  • Šareni svijet

  • 05. Sep. 2021  

  • 2

Pilot je letio avionom kroz tunel pri brzini od 150 kilometara na sat u prvom letu te vrste. Postao je prva osoba koja je avionom preletjela tunel na drumu - dva puta. Dario Costa postavio je novi Guinessov rekord kada je upravljao malim avionom kroz niz uskih tunela u Turskoj. Ubrzao je do brzine veće od 150 km/h dok se probijao kroz tunel, osiguravajući svoje mjesto u historiji avijacije.

Ne zadovoljivši se obaranjem jednog rekorda, 41-godišnji avijatičar izabrao je tunel podijeljen na dvije dionice. Svojim dvostrukim podvigom u tunelima Katalka na turskom autoputu Sjeverna Marmara osvojio je prestižnu klasu Air Race Challenger italijanskog pilota Red Bull, postavši prvi Italijan koji je to učinio. Costa je otkrio da je nekoliko godina to sanjao prije nego što je konačno pokušao.

"Nikada u životu nisam letio u tunelu - niko to nikada nije uradio - pa je u mojoj glavi bio veliki znak pitanja da li će sve proći kako smo očekivali. Bilo je to veliko olakšanje, naravno, ali velika, velika sreća bila je glavna emocija. Za mene je to još jedno ostvarenje sna", rekao je Costa.

Costa je morao da zadrži avion istovremeno leteći ogromnom brzinom i lebdeći iznad asfalta kako bi se uvjerio da neće zakačiti krilima betonske zidove i survati se u gotovo sigurnu smrt. Unutar tunela bilo je samo oko četiri metra između vrha svakog krila i betonskih zidova. Najopasniji dio dogodio se kada je nakratko izašao na zračni otvor između tunela i avion mu je udario bočni vjetar.

Morao je da radi u granicama milimetara kako bi moćni avion ostao stabilan, što je zahtjevalo vrijeme reakcije manje od 250 milisekundi. Akrobacijom je postavio najmanje pet rekorda, postao je također prvi pilot koji je preletio kroz tunel najduže i najbrže do sada.

"Činilo se da se sve dešava tako brzo, ali kada sam izašao iz prvog tunela, avion je počeo da se pomjera udesno zbog bočnog vjetra i u mojoj glavi, sve se usporilo u tom trenutku. Reagovao sam i samo sam se usredsredio na vraćanje aviona na pravi put da uđe u drugi tunel. Onda se u mojim mislima sve ubrzalo iznova", rekao je Costa.

Tim od 40-članog pomoćnog osoblja bio je uključen u let, koji je prešao 2,26 km za manje od 44 sekunde, piše britanski "Metro".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...