AKO PROĐE PRIJEDLOG NJEMAČKE: Vlasnike smartfona čekaju velike promjene

Tekst prenosimo sa hrvatskog Tportala.

  • HiTec

  • 06. Sep. 2021  06. Sep. 2021

  • 0

Vaš iPhone bi uskoro mogao dobiti još dulju softversku podršku. "C'r" izvještava da federalna vlast u Njemačkoj nastoji izvući i odobrenje Europske komisije koja će svim proizvođačima mobilnih uređaja zakonom odrediti minimalno sedam godina softverske podrške i garancije za rezervne dijelove, što je dvije godine više od trenutnog EU prijedloga.

Time bi se, nadaju se, moglo osigurati to da budući uređaji budu robusniji i kvalitetniji te ih približiti životnim ciklusima stolnih računala.

Skupina za podršku industriji pod imenom DigitalEurope, koja među ostalim obuhvaća Apple, Google i Samsung, želi taj broj zakonski smanjiti na tri godine, a garanciju za dijelove nastoji suziti samo na zaslone i baterije zato što se 'ekrani, zvučnici i ostale komponente puno rjeđe kvare'.

DigitalEurope u ovom trenu zagovara status quo - dok Apple pruža softversku podršku za modele stare do otprilike pet godina, većina Androida istu stvar nudi u roku od tri godine ili manje. Samsung se posvetio četverogodišnjoj softverskoj podršci u 2021., što je dijelom i zbog Qualcommovih pravila za nadogradnje.

Produljena softverska podrška mogla bi postati presudna. Prijedlog Europske unije, koji će na snagu vjerojatno stupiti 2023., trebao bi smanjiti zagađenje prirode omogućivši korisnicima da dulje koriste svoje telefone. Ako im plan pođe za rukom, mobiteli će imati softversku podršku koja će trajati dva puta dulje nego što je to slučaj danas. Engadget za kraj napominje da bi ovakav potez poboljšao i mobilnu sigurnost.

Hrpa korisnika Androida koristi prastare verzije softvera, što zbog nemara, što zbog činjenice da proizvođači za te modele više ne pružaju softversku podršku. Ako ih zakoni prisile da je produlje za nekoliko godina, rezultat bi bili sigurniji uređaji i puno bolja zaštita od malwarea

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...