SUĐENJE; OLEG ČAVKA PROTIV "SLOBODNE BOSNE": Državni tužitelj tvrdi da su se na videu objavljenom u "SB" on, Muhamed Ajanović i Ljiljanko Palac šalili kad su vidjeli da ih OSA snima

Čavka je napustio ročište prije kraja, odmah nakon svog svjedočenja, jer je, kako je rekao imao neodložnih obaveza na svom poslu. Jučer je uzimao iskaz od Jasmina Mulahusićam, uhapšenog pod optužbom za širenje vjerske i međunacionalne mržnje.  

  • Društvo

  • 07. Sep. 2021  07. Sep. 2021

  • 0

Na Općinskom sudu Sarajevo, pod predsjedanjem sutkinje Aide Bahtović, jučer je održana glavna rasprava po tužbi Olega Čavke, tužitelja tužiteljstva Bosne i Hercegovine protiv portala "Slobodna Bosna" i urednika Senada Avdića zbog članka objavljenog u junu prošle godine pod naslovom: Muhamed Ajanović(zuba). Oleg Čavki (tužitelju) "Čim sam saznao da ti slušaju ženu, rekao sam ti". Tužitelj Čavka u tužbi je naveo da je objavljivanje video-zapisa njegovog razgovora sa Ajanovićem u jednom ugostiteljskom objektu zakonski nedopustivo i kažnjivo.

POTPIS PALCEM

Oleg Čavka je u svom iskazu detaljno ispričao kako je došlo do susreta u kafani sa njegovim kako je kazao, prijateljem Muhamedom Ajanovićem, stomatologom. Rekao je da ga je tokom radnog vremena on pozvao na piće te da im se priključio, kako je rekao, "moj prijatelj iz zapadne Hercegovine Ljiljanko Palac koji je konzumirao stomatološke usluge Muhameda Ajanovića". Čavka je rekao da su obojica ugledni građani da nemaju nikakve veze sa njegovim poslom, da nisu sporni i da ih "nema u kaznenoj evidenciji". 

(Podsjetimo, nedavno je hrvatski tjednik "Nacional" iznačio upravo Ljiljanka Palca kao glavnog posrednika između Zdravka Mamića, kriminalca koji je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu nakon što je u Hrvatskoj osuđen na 6.5 godina zatvora, i tužitelja Olega Čavke koji je ispred Tužiteljstva BiH zadužen mišljenje u odnosu na zahtjev Hrvatske za Mamićevo izručenje toj državi).

Kako je dalje naveo Čavka, pored njih trojice u kafani je bio još samo njen vlasnik, da bi se ubrzo pojavila dva muškarca, po njemu pripadnika Obavještajno-sigurnosne agencije BiH OSA. "Jedan od njih je Orhan Kazazić, sin novinarke Elme Kazazić", otkrio je Čavka. On je njihovo prisustvo objasnio istragom koju on vodi protiv Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e. Čavka je objasnio da pripadnici OSA-e imaju zakonsko prvo slikati na javnom mjestu bilo koga, ali ne i "tonski snimati razgovore".

Kada su on Ajanović i Palac "provalili" prisustvo djelatnika OSA-e, kazao je Čavka, počeli su se šaliti na račun praćenja i prisluškivanja, pa je u jednom trenutku Ajanović rekao da Osmica i OSA vjerovatno slušaju i Čavkine razgovore sa suprugom i sinom. "Ja sam priliokom telefonski razgovora koje vodim često čuo i osjetio "kvarcanje" koje je signaliziralo da se razgovor snima", kazao je i dodao da je on kao tužitelj preslušao ogroman broj presretnutih razgovora i da mu to iskustvo omogućava da prepozna da je i on prisluškivan.

(Inače na internetu se nalaze desetine presretnutih razgovara Olega Čavke i njegovog prijatelja ugostitelja Enesa Ribića u kojima najblaže rečeno otkrivaju nedopuštene poslove u koje su i jedna i drugi umiješani. Te su snimke nastale prije imenovanja Mehmedagića za direktora OSA-e, što govori da je državni tužitelj Čavka iz određenih razloga tradicionalna, višegodišnja "mušterija" obavještajno-sigurnosnog aparata).

Dakle, rečenica koju je izgovorio Muhamed Ajanović u kojoj Čavku upozorava da mu slušaju ženu, a koja se čuje na snimku objavljenom na portalu "SB" istrgnuta je iz dužeg razgovora koji je vođen u šaljivom kontekstu.

No, uprkos tome, kako je kazao Oleg Čavka, njegova supruga se službeno obratila instituciji koja je zadužena za odobravanje "posebnih istražnih radnji", Sudu Bosne i Hercegovine sa pitanjem da li se slušaju njeni telefonski razgovori i dobila odgovor kojeg je potpisao predsjednik Suda BiH da to nije istina.

Čavka je napustio ročište prije kraja, odmah nakon svog svjedočenja, jer je, kako je rekao imao neodložnih obaveza na svom poslu. Jučer je uzimao iskaz od Jasmina Mulahusićam, uhapšenog pod optužbom za širenje vjerske i međunacionalne mržnje.  

Senad Avdić je na pitanje svog odvjetnika Dražena Zubaka zbog čega je objavljen sporni prilog, kazao da je po njegovom mišljenju prikazivanje snimka bilo u interesu javnosti. To je obrazložio široko rasprostranjenim uvjerenjem u javnosti o Muhamedu Ajanoviću, dekanu sarajevskog Stomatološkog fakulteta, kao "sivoj eminenciji" koja se pojavljuje u brojnim pravosudnim, policijskim, objavještajnim, akademskim slučajevima i aferama, da je, pri tom nejasno iz čega dotični crpi svoju utjecaj i moć unutar tih krugova. "Objavljivanjem snimka na kojem se vidi i čuje da jedan zubar, koji ni po kom osnovu ne bi mogao niti smio imati takve informacije, bile one istinite , ili ne, otkriva državnom tužitelju (Čavki) da mu "slušaju ženu" htjeli smo javnost informirati da sve ono što se priča u kuloarima o Ajanoviću ima osnova i da je uistinu riječ o "otuđenom, vaninstitucionalnom  centru moći".

KAKO JE AJANOVIĆ "NAMAMIO" I SNIMIO OSMICU U DEBEVECA?

Avdić je rekao da mu ju poznato da Krivični Zakon Federacije BiH (u članu 188) predviđa sankcioniranje neovlašteno puštanje u javnost snimaka i razgovora, ali da sa druge strane stoji princip interesa javnosti. On je podsjetio da su dvojica državnih tužitelja, Miodrag Barašin i Goran Salihović, kao i predsjednik VSTV-a Milan Tegetlija, smijenjeni ili su podnijeli ostavke zbog neprimjerenog kontakta sa osobama iz kriminalnog miljea, ili trgovine utjecajem. Podsjetio je također, na nedavni slučaj kada je upravo Muhamed Ajanović "namamio" u svoju stomatološku ordinaciju Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e i Ranka Debeveca, predsjednika Suda BiH, pa njihove snimke sa nadzorne kamere neovlašteno dostavio medijima i pravosuđu. "Na osnovu tih snimaka Ured discplinskog tužitelja pokrenuo je disciplinski postupak protiv Debeveca. Moje je mišljenje da je i ovaj snimak, kao i onaj iz kafane u kojoj je Ajanović razgovarao sa Čavkom važan i da su u interesu javnosti koja ima pravo da sazna sve o najvišim dužnosnicima", kazao je Avdić.

On je na kraju podsjetio da je Evropski sud za ljudska prava u Strasbouru čiji je osnivač Vijeće Evrope čiji je član i Bosna i Hercegovina, u nekoliko slučajeva poništilo presude nacionalnih sudova protiv novinara koji su prethodno bili pravomoćno osuđeni za " nezakonito snimanje i puštanje u javnost". Evropski sud za ljudska prava je, prema Daytonskom sporazumu, nadređen bosanskohercegovačkim sudovima.

("SB")

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...