VOZAČI BUDITE NA OPREZU: Novi radari na putevima u BiH hvataju i lice vozača, a za lažiranje slijedi veoma stroga kazna

Stručnjaci pozdravljaju to što se, konačno, stalo ukraj vozačima koji su se koristili ovom vrstom obmane.

  • Društvo

  • 07. Sep. 2021  

  • 0

Onemogućene su zloupotrebe u smislu da se o zakon ogriješio jedan vozač, a da se policiji dostavi ime i ostali podaci drugog vozača, što je kažnjivo, te je zaprijećena i zatvorska kazna.

Stacionarni radari, koji su 1. septembra na području Banja Luke počeli evidentirati prekoračenje brzine i prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, imaju toliko dobru rezoluciju da se na snimcima odlično vidi i lice vozača, pišu Nezavisne novine.

Na taj način, prema riječima sagovornika, onemogućene su zloupotrebe u smislu da se o zakon ogriješio jedan vozač, a da se policiji dostavi ime i ostali podaci drugog vozača, što je kažnjivo, te je zaprijećena i zatvorska kazna.

Stručnjaci pozdravljaju to što se, konačno, stalo ukraj vozačima koji su se koristili ovom vrstom obmane.

"To što takav sistem detektuje i lica vozača definitivno je značajno. Lično znam ljude koji su davali podatke o drugim vozačkim dozvolama, kako ne bi ostali bez svoje. Treba da snosi sankciju onaj ko je počinio prekršaj" rekao Ilija Kremenović, vještak saobraćajne struke.

Sličnog je stava i vještak Radiša Todorović, koji ističe da nema ništa protiv radara jer su korisni.

To što kamere tih radara imaju odličnu rezoluciju je savršeno. Ja sam veštak i znam da su vozači svašta radili. Nema smisla da se, nakon što vozač počini prekršaj, izjasni da je prekršaj napravila na primer tetka, koja nije vozila 30 godina – rekao je Todorović u izjavi za Nezavisne novine.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a apelovali su na vlasnike vozila da se odgovorno ponašaju.

Naime, kako dodaju, ako vlasnici vozila u vremenu naznačenom u obavještenju o počinjenom prekršaju nisu upravljali svojim vozilom, dužni su dostaviti tačne podatke o onome ko je prekršaj počinio, kao i određenu dokumentaciju koja je navedena u obavještenju.

Kako su dodali, policajci će u svim slučajevima gdje postoji sumnja u vjerodostojnost podataka koje je vlasnik vozila dostavio sve dodatno provjeriti i ako se utvrdi da su podaci netačni, zaprijećena kazna je i do dvije godine zatvora.

Podsjetimo, od 1. septembra počeo je s radom stacionirani radarski sistem na području Banje Luke, a evidentira nepropisnu brzinu i nepoštovanje zabrane prolaza (crveno svjetlo) na raskrsnicama.

U pitanju je devet stacionarnih radara, a lokacije na kojima se nalaze su Krfska ulica, Ulica Mladena Stojanovića, Ulica knjaza Miloša (raskrsnica sa Bulevarom Milutina Milankovića), Put srpskih branilaca, magistralni put M-I 101, mjesto Karanovac, magistralni put M-I 101, mjesto Zalužani, magistralni put M-I 108, mjesto Piljagići, magistralni put M-I 108, mjesto Dragočaj (raskrsnica Ramići – Dragočaj), te magistralni put M-I 108, Ulica Rade Radića, mjesto Zeleni vir.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...