APSURDISTAN U PUNOM SMISLU: Pokretanje biznisa u BiH skuplje nego u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Španiji, Švedskoj, Danskoj…

"Dolazak jedne velike svjetske kompanije, mnogo bi značio. Kada dođe jedna, za njima idu drugi", smatra Bevanda.

  • Ekonomija

  • 08. Sep. 2021  

  • 0

Bosna i Hercegovina od potpisivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma do dan danas nikada nije imala neku veliku investiciju, piše Dnevni.ba

To je potvrdio i državni ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda kazavši kako statistika jasno pokazuje da velikih investicija u BiH nema bez obzira na svakodnevne priče o investitorima.

"Dolazak jedne velike svjetske kompanije, mnogo bi značio. Kada dođe jedna, za njima idu drugi", smatra Bevanda.

Logično je da u državi u kojoj nema političke, pravne ali i ekonomske sigurnosti nema investicija. Ali uz to veliki je preglomazne i neproduktivne javne uprave, birokratskim preprekama… Tu je i nezaobilazna cijena pokretanja biznisa u svakoj državi.

Podaci

Morate potrošiti novac da biste zaradili novac – tako vrijedi uvriježeno mišljenje.

Projekt Svjetske banke Doing Business skuplja podatke o troškovima i postupcima koji su vam potrebni za pokretanje male do srednje tvrtke s ograničenom odgovornošću u svakoj zemlji.

BusinessFinancing.co.uk je brojke pretvorio u američke dolare i usporedio ih s lokalnim prosječnim prihodom kako bismo mogli mapirati troškove i priuštivost pokretanja posla u cijelom svijetu. Njihovi podaci pokazuju:

alt

– Ujedinjeni Arapski Emirati najskuplja su zemlja za osnivanje poduzeća s početnim troškovima od 7.443,51 USD;

– Za pokretanje poslovanja u Ruandi prve dvije godine nema naknada, a u Sloveniji je jedini ‘trošak’ kapitalni zahtjev od 7.500 EUR bez naknada;

– Pokretanje novog posla najmanje je pristupačno u Kongu, gdje pristojbe u iznosu od 1.232 USD iznose 2.554 posto prosječnog mjesečnog prihoda;

– U Kazahstanu je za pokretanje posla potrebno samo dva posto prosječnog mjesečnog prihoda (12 USD protiv 531 USD).

BiH na vrhu po skupoći

U ovoj mapi nalazi se i Bosna i Hercegovina za koju stoji da pokretanja biznisa košta točno 838,95 dolara. Ne samo da smo po ovome najgori u regiji, nego vjerovali ili ne, u BiH vam je potrebno više novca za pokretanje biznisa nego u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj ili Španjolskoj.

Prvo usporedimo regiju: prema podacima Doing Businessza 2020. godinu u Sloveniji je pokretanje biznisa besplatno, u Hrvatskoj košta 27,59 dolara, Kosovu 49,05 dolara, Srbiji 113,17 dolara, Albaniji 601,84 dolara, Sjevernoj Makedoniji 203,12 dolara, Crnoj Gori 105,46 dolara.

Dakle, uz situaciju da imamo najkompliciranije političko-društveno uređenje od svih zemalja bivše Jugoslavije još smo i najskuplji za pokretanje biznisa. Nadalje, od svih zemalja Istočnog bloka, pokretanja biznisa u BiH košta najviše.

alt

Ekonomski najrazvijenije države Europe uvjerljivo su jeftinije za pokretanje biznisa od BiH – u Njemačkoj to košta 528,54 dolara, Velikoj Britaniji 17 dolara, Francuskoj 320,37 dolara, Španjolskoj 741,86 dolara, Danskoj 110,49 dolara, Švedskoj 260,14 dolara itd.

Naravno, tu su i razvijene zemlje gdje je pokretanje biznisa mnogo skuplje nego u BiH – Luksemburg 1.353,53 dolara, Italija 4.914,85 dolara, Belgija 2.420,63 dolara itd.

Međutim, zbog razlika u standardu i primanjima mjeri se cijena pokretanja biznisa ali i pristupačnosti (točnije postotak mjesečnog prihoda). Tako je cijena pokretanja biznisa u BiH spomenutih 838,95 dolara, a pristupačnost 193 posto dok je pristupačnost u Belgiji 74 posto, Luksemburgu 27 posto, Španjolskoj 34 posto, Njemačkoj 16 posto, Švedskoj sedam posto, Velikoj Britaniji jedan posto itd.

Konstanto padamo

U zadnjem godišnjem izvješću Svjetske banke o lakoći poslovanja Doing Business 2020. Bosna i Hercegovina se nalazi na 90. mjestu.

Naša država je na osnovu ovih podataka pala za još jednu poziciju na ovoj listi.

Najbolja pozicija zabilježena je u dijelu lakoće međunarodne trgovine gdje BiH zauzima veoma dobro 27 mjesto od 190 ekonomija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...