OTIŠLA JE LEGENDA JUGOSLOVENSKOG FUDBALA: Nijemci ga dobro pamte

Preminuo je u Bjeloj kod Herceg Novog.

  • Sport

  • 09. Sep. 2021  

  • 1

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i dugogodišnji fudbaler ljubljanske Olimpije Danilo Popivoda preminuo je u 74. godini u kući u crnogorskom naselju Bijela kod Herceg Novog, gdje je posljednjih godina živio sa suprugom. Popivoda je rođen 1. maja 1947. godine u Lovćencu, a fudbalom je počeo da se bavi u omladinskoj ekipi Olimpije iz Ljubljane, za koju je kasnije kao prvotimac igrao od 1965. do 1975. godine.

Šest sezona proveo u Eintrachtu iz Braunschweiga, za koji je odigrao 126 utakmica i postigao 27 golova u Bundesligi, kao i tri utakmice druge njemačke lige, na kojima je postigao isto toliko golova. U Ljubljanu se vratio 1981. i tu je završio karijeru. Za Zmajčeke je odigrao 226 utakmica i postigao 58 golova.

Za reprezentaciju Jugoslavije je debitovao 1972. na utakmici Kupa nezavisnosti u Brazilu protiv Venecuele.

Rezultat je bio 10:0, a Popivoda je postigao prvi gol na utakmici. U dresu reprezentacije Jugoslavije odigrao je 20 utakmica i pet puta bio strijelac. Bio je član stručnog štaba reprezentacije Slovenije na Svetskom prvenstvu 2002. godine. Učestvovao na Svjetskom prvenstvu 1974. u Zapadnoj Njemačkoj, na kojem je blistao u tandemu sa saigračem iz Olimpije Branom Oblakom, kao i na Evropskom prvenstvu 1976. godine, kada je protiv Nijemaca u Beogradu postigao vodeći pogodak u 19. minuti. Na utakmici protiv Paragvaja je sa klupe predvodio slovenački tim umjesto suspendovanog selektora Srećka Kataneca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...