SVE JE SPREMNO: Kineski gigant 15. septembra otvara fabriku u BiH, u startu će zaposliti 100 radnika!?

Jedna od najvećih kineskih kompanija “Healthcare” u čijim pogonima širom svijeta nastaju dušeci i jastuci od memorijske pjene iduće sedmice će otvoriti pogon u Derventi i u startu zaposliti prvih 100 radnika.

  • Ekonomija

  • 10. Sep. 2021  10. Sep. 2021

  • 0

Riječ je o kompaniji koja ima devet fabrika u cijelom svijetu. Nakon što su počeli sa radom u Kini, prvu fabriku izvan granica te zemlje otvorili su u Srbiji. U BiH i Derventu dolaze zahvaljujući saradnji sa Dervenćaninom Branislavom Novićem koji za “Glas Srpske” ističe da je sve počelo u razgovoru sa direktorom za razvoj iz kineske kompanije koji je inače njegov dobar prijatelj.

– Tražili su odgovarajuću halu i ja sam uspio da izlobiram da u ovom kraju izaberu baš Derventu. Osim toga, presudno je bilo i to jer je riječ o firmi koja se veoma brzo širi i koja će sigurno u narednim godinama zaposliti stotine radnika, ne samo iz našeg grada već i iz okolnih opština, od Srpca, Broda do Prnjavora – rekao je Nović.

O kakvom privrednom gigantu je riječ govori i to da samo u Srbiji nakon nekoliko godina od otvaranja pogona zapošljavaju 1.300 radnika. Osim toga, ova kompanija poznata je i kao globalni partner slavnog Manchester Uniteda.

Počinju 15. septembra

– Kompanija počinje sa radom u Derventi 15. septembra, a za mjesec očekujemo da će već raditi u dvije smjene. Konkurs za radnike je u toku i zainteresovanost je veoma velika, stiglo je duplo više prijava nego što je potrebno radnika na samom početku – rekao je Nović, naglasivši da će kompanija obezbijediti obuku zaposlenima kojima će potrebna znanja i vještine prenijeti predstavnici ove firme iz Kine i Srbije.

Informacija da kineski gigant stiže u grad na Ukrini nije prošla nezapaženo pa su se na društvenim mrežama pojavili razni komentari, od toga da se radi baš svaka subota, do toga da je uslov da su radnici vakcinisani protiv virusa korona.

– Radiće se i poneka subota, ali vjerujte plate su daleko veće nego u nekim drugim firmama i kod Kineza nema “koverte”, sve se isplaćuje na račun i nije tačno da je vakcinacija bilo kakav uslov – pojasnio je Nović. Dodao je da će svi proizvodi biti plasirani u inostranstvo.

Za prvog čovjeka Dervente Milorada Simića dolazak kineske kompanije je još jedan dokaz da je taj grad idealno poslovno okruženje.

– Drago mi je da su izabrali baš naš grad. To govori i o nama kao domaćinima. Otvaranje novih radnih mjesta je veliki plus za našu lokalnu zajednicu – poručio je Simić i podsjetio da u ovom gradu uspješno posluje nekoliko italijanskih, austrijskih i njemačkih kompanija.

Izvoz u Emirate

Branislav Nović je podsjetio da je u Derventi prije dvije godine boravio njegov prijatelj šeik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Talib bin Sakr al Kašimi te da su u toku pregovori da proizvodi iz Dervente idu na to tržište.

– Vjerovatno će se brend “Mlilly” kineske kompanije naći i na tržištu Emirata – rekao je Nović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...