NAJNOVIJI IZVJEŠTAJ O RADU PRETIS-a POKAZAJE STVARNU SLIKU: Milioni maraka iskazani na sumnjiv način

Federalni revizori su, pak, objavili samo dio izvještaja o finansijskoj reviziji “Pretisa” s obrazloženjem da mnogi dijelovi njihovog izvještaja mogu sazdržavati povjerljive informacije, a budući da je riječ o firmi iz namjenske industrije.

  • Ekonomija

  • 10. Sep. 2021  

  • 0

Pretis nije uplaćivao obaveze po osnovu poreza i doprinosa na isplaćene plaće u 2020. u iznosu od 1.821.856 KM, niti je izmirivalo obaveze po osnovu duga za javne prihode

Zbog brojnih propusta i pa čak i elemenata krivičnih djela federalni revizori su u izvještaju o radu Pretisa Vogošća za 2019. i 2020. godinu, firme iz oblasti namjenske industrije koja je u 51-postotnom vlasništvu Vlade FBiH, dali negativno mišljenje, što nije toliko česta praksa, piše portal Fokus.ba.

Federalni revizori su, pak, objavili samo dio izvještaja o finansijskoj reviziji “Pretisa” s obrazloženjem da mnogi dijelovi njihovog izvještaja mogu sazdržavati povjerljive informacije, a budući da je riječ o firmi iz namjenske industrije.

U izvještaju su konstatovali da iako je Vlada Federacije BiH vlasnica 51 posto kapitala Društva (49% privatno vlasništvo), Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije kontinuirano pomaže Društvu, nerazmjerno vlasničkoj strukturi, dodjeljivanjem sredstava transfera za finansiranje razvojnih projekata, te finansiranjem obaveza Društva.
Tako su revizori naveli da su poslovni rashodi u 2020. više iskazani za 6.939.179 KM zbog pogrešnog evidentiranja proizvodnje u toku (3.634.177 KM) i evidentiranja troškova zastupanja iz 2019. godine (3.305.002 KM), što je imalo za posljedicu da je finansijski rezultat manje iskazan za navedeni iznos.

-Ovakvo računovodstveno evidentiranje nije u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH i Konceptualnim okvirom za finansijsko izvještavanje – konstatovali su federalni revizori.

Nadalje, ističu za potraživanja starija od 360 dana u iznosu od 16.251.703 KM na datum bilansa nije izvršeno vrijednosno usklađivanje i nije postupljeno u skladu sa zahtjevima MSFI-ja 9 – Finansijski instrumenti. Zbog toga, kako navode, se ne može potvrditi da su potraživanja realno iskazana, a da je izvršeno vrijednosno usklađivanje potraživanja, uticaj na finansijski rezultat perioda bio bi negativan u visini usklađivanja.

-Prilikom sastavljanja godišnjih finansijskih izvještaja Uprava nije postupila u skladu s MRS-om 1 – Prezentacija finansijskih izvještaja, jer nije izvršila procjenu niti objavila značajnu neizvjesnost u vezi stalnosti poslovanja Društva. Kratkoročna imovina iznosi 46.126.979 KM, kratkoročne obaveze 62.378.115 KM, što ukazuje na to da Društvo nema sposobnost pravovremenog izvršavanja dospjelih novčanih obaveza. Postoje ograničenja u raspolaganju imovinom, za koja su data založna prava i garancije u iznosu od 176.926.661 KM, iako je iskazana vrijednost imovine 76.547.948 KM. Navedene okolnosti stvaraju sumnju u sposobnost Društva da nastavi s vremenski neograničenim poslovanjem – konstatuje se u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH.

Dalje navode da su poslovni rashodi u 2019. slično kao i godinu kasnije, manje iskazani, i to za 5.778.180 KM zbog pogrešnog evidentiranja proizvodnje u toku (2.473.178 KM) i zbog neevidentiranja troškova zastupanja (3.305.002 KM), što je imalo za posljedicu da je finansijski rezultat više iskazan za navedeni iznos.

"Ne može se potvrditi da je Društvo provodilo redovne mjere upravljanja rizikom u skladu sa Zakonom o finansijskom poslovanju, jer zbog nelikvidnosti ne izmiruje obaveze po osnovu kredita kod Razvojne banke FBiH i ne izvršava obaveze shodno odredbama zaključenih ugovora. Dospjele obaveze sa kamatama na 31. 12. 2020. godine iznose 10.443.214 KM", ističu revizori.

Također, dodaju revizori, Pretis nije uplaćivao obaveze po osnovu poreza i doprinosa na isplaćene plaće u 2020. godini u iznosu od 1.821.856 KM, niti je izmirivalo obaveze po osnovu duga za javne prihode iz ranijih godina u skladu sa sporazumom zaključenim s Poreznom upravom FBiH. Neplaćene obaveze iz ranijih godina na 31. 12. 2020. godine iznose 3.433.615 KM, kamate 8.996.241 KM i troškovi prinudne naplate 613.825 KM. Navedeno, zaključuju, nije u skladu s odredbama Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...