GENERALNI REVIZOR FBiH ZA "SB": "Laži i paranoične tvrdnje ministrice Đapo, umjesto da demantuje izvještaj bestidno nas napada"

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo (SBB) optužila je Ured za reviziju kako želi preuzeti ulogu Vlade FBiH, poručivši im kako "Ured mora shvatiti da jedini tumač Uredbe može biti Vlada FBiH".

  • Vijesti

  • 21. Jul. 2022  21. Jul. 2022

  • 0

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici razmatrala i usvojila informaciju o postupanju u vezi preporuka Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH u lzvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva okoliša i turizma za 2021. godinu, nakon čega su naveli kako su utvrdili da je "analizirajući izvještaj Ureda potpuno jasno da Ured za reviziju institucija u FBiH želi preuzeti ingerencije Vlade FBiH dajući tumačenje Uredbe, koju je donijela Vlada FBiH u toku pandemije koronavirusa, a na osnovu koje je dodijeljena pomoć privredi, između ostalog i turističko-ugostiteljskom sektoru. 

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo (SBB) optužila je Ured za reviziju kako želi preuzeti ulogu Vlade FBiH, poručivši im kako "Ured mora shvatiti da jedini tumač Uredbe može biti Vlada FBiH".

Tim povodom kontaktirali smo Dževada Nekića, generalnog revizora Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji je inače diplomirani ekonomista i ovlašteni revizor, te priznati finansijski stručnjak sa dugogodišnjim radnim iskustvom.

"Donekle me ne čudi ova reakcija ministrice s obzirom na to da se u revizorskom izvještaju rada Federalnog ministarstva uočavaju određene nepravilnosti, ali da neko na ovakav način se brani me čudi. Radi se o lažima i paranoičnim tvrdnjama ministrice, koji su produkt vlastitih propusta i slabosti koje su uočene u postupku revizije. Ne znam da li ministrica brani Vladu ili sebe, ali sigurno je da ono što treba je da na jedan argumentovan način obrazloži i prezentira šta je u revizorskim izvještajima netačno, i za šta ja svakako snosim punu odgovornost", prokomentirao je Nekić za "Slobodnu Bosnu".

Nekić je naveo i kako, umjesto da demantuje nalaze iz izvještaja, ministrica "na jedan neprimjeren, bestidan način napada rad Ureda za reviziju i mene kao generalnog revizora".

"Pozivanjem Udruženja poslodavaca da oni objasne revizorima šta moraju uraditi, Udruženja revizora da poduče revizora, očito je da ministrica ne zna ni šta ni na koji način funkcioniše Ured za reviziju. To je jedna nepolitična situacija, koja ima finansijsku, funkcionalnu i operativnu nezavisnost", kazao je Nekić navodeći kako ovo nije prvi put da ih ovako optužuje ministrica Đapo, dodajući kako je to već radila nakon prethodnog izvještaja, o kojem su raspravljala na sjednici Vlade nalažući da se taj izvještaj koriguje i dopuni.

Nekić je naveo kako se ministrica uopće ne bavi onim što je utvrđeno izvještajem, već smatra da je predizborna kampanja već počela.

"Političkim pritiskom na Ured za reviziju ugrožava se njegova nezavisnost i pokušava se diskreditovati ova vrhovna revizorska institucija", rekao je Nekić za "SB" navodeći kako će o svemu ovome obavijestiti nadležne institucije. 

Nekić je dodao i kako ih je Đapo optužila da su se nalazili na predizbornim plakatima, te je pozvao da se objelodani ko je od revizora to bio, a ako nije - da se utvrdi zašto se iznose neistine na njihov račun i vrši pritisak na Ured za reviziju.

Ministrica Đapo navela je kako "građani i privreda FBiH izdvajaju ogromne novce za rad Ureda, ali nažalost očigledno revizori nastupaju po političkim direktivama, ne krijući svoju pristrasnost i želju da diskreditiraju ministre iz odredjene političke partije", što je također Nekić komentirao:

"Zaista nikakve politike niti namjere Ured ima. Naši izvještaji nisu možda po mjeri svih, ali nema različitog pristupa ni prema kome, bez obzira iz koje političke partije dolazi. Ono što je utvrđeno u izvještajima su činjenice iza kojih stojimo", rekao je Nekić te dodao da su spremni promijeniti svoje izvještaje ukoliko ih neko argumentirano demantuje, uz poštivanje određene procedure. 

"Ali da neko na ovakav način, bez ijednog argumenta, ljaga i pokušava diskreditovati Ured za reviziju, mislim da treba da snosi sve konsekvence i odgovornost", prokomentirao je navodeći kako ove optužbe smatra pritiskom na institucije sistema od osobe koja je dio sistema.

S obzirom na to da je ministrica Đapo u svojim optužbama iznijela podatak i kako je u periodu pandemije koronavirusa, "kada se privreda borila za opstanak i puko preživljavanje, dok su uposlenici Ureda radili od kuće uz vrlo visoke, redovne i nesmanjene plate, nekim poslodavcima koji su dobili pomoć Vlade FBiH se desilo da im je radnik preminuo, otišao u penziju, dao otkaz i otišao iz zemlje, istekao mu ugovor o radu i slično", Nekić je prokomentirao:

"Naprotiv, ista ta ministrica i mnoga druga ministarstva su radila od kuće. Nek se svako uvjeri, a mi to imamo urednu evidenciju o svačijem dolasku na posao. Naša su vrata otvorena svima koji žele to provjeriti", rekao je Nekić. 

Nekić je dodao i kako je Ured za reviziju jedna od rijetkih institucija koja ima visok stepen nezavisnosti na koju se ovako vrši politički utjecaj.

Istakao je i kako su javno objavili ko je Uredbom dobio novac, a nema niti jednog zaposlenog, ili hotel koji je bio zatvoren skoro dvije godine.

"Ovo su sredstva svih građana i za ovo neko mora odgovarati, a ne davati sredstva kome on hoće. Mi smo sve naveli u našim izvještajima i za sve što nije tačno ja snosim punu odgovornost", naglasio je još jednom Dževad Nekić, generalni revizor Ureda za reviziju FBiH, za "Slobodnu Bosnu". 

Kompletan izvještaj Ureda za reviziju možete pročitati na ovom linku.

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...