DEMOGRAFSKA KATASTROFA U SUSJEDSTVU: Hrvatska rapidno gubi stanovništvo; za 30 godina otkako su napustili Jugoslaviju IZGUBILI SU 800 HILJADA STANOVNIKA

Osamostaljenje od Jugoslavije Hrvatska je dočekala s 53 posto više mlađih od 19 u odnosu na starije od 60 godina. Danas je stanje obrnuto, a prosječna starost je s 37 godina došla na 44.

  • Regija

  • 11. Sep. 2021  11. Sep. 2021

  • 1

Kad se Hrvatska 1991. godine odlučila osamostaliti, njen je prosječan stanovnik bio star 37 godina i jedan mjesec, danas 30 godina kasnije prosječna starost građana Hrvatske je gotovo 44 godine, što Hrvate svrstava u jednu od najstarijih nacija u Evropi, upozorava riječki Novi list.

Mlada država bila je, posbno iz sadašnje perspektive, doista mlada, broj stanovnika starosti do 19 godina bio je za gotovo 53 posto veći od stanovništva starijeg od 60 godina. Sada je stanje potpuno obrnuto, stariji od 60 godina brojniji su za gotovo 50 posto od mladih do 19 godina.

Te promjene dogodile su se u samo 30 godina, u kojima je Hrvatska izgubila gotovo 800 hiljada stanovnika, i te brojke, koje su dio jučer objavljenih statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku (DZS) o procjeni stanovništva sredinom prošle godine, možda najbolje oslikavaju demografsko stanje u Hrvatskoj. Kakvo je ono doista, trebao bi pokazati Popis stanovništva koji započinje u ponedjeljak, a sve detalje o tome kako će se odvijati predstavio je jučer Državni zavod za statistiku na konferenciji za novinare.

Emigranti, suzdržite se

Jedna od najvažnijih brojki koja se traži u tom popisu je ukupan broj stanovnika Hrvatske, a demografski su stručnjaci unisoni u procjeni da je on manji od četiri miliona. Prema procjenama DZS-a on je sredinom prošle godine bio 4.047.680, no od tada je Hrvatska samo zbog negativnog prirodnog prirasta izgubila 26.860 stanovnika, pa ih trenutno ni po tim službenim brojkama nema puno više od četiri miliona i 20 hiljada. No, analitičari često naglašavaju da te službene brojke uključuju i građane koji su odselili u inostranstvo, ali se nisu odjavili i to im je jedan od argumenata za tvrdnju da je broj stanovnika Hrvatske pao ispod četiri miliona.

Kako bi se dobila stvarna brojka onih koji žive u Hrvatskoj, jučer je i Damir Plesac, koordinator za popis stanovništva, pozvao građane da se ne popisuju ako više ne žive u Hrvatskoj.

"Cilj popisa nije da mi popisujemo naše državljane koji žive vani, cilj je da popišemo stanovništvo koje živi u Republici Hrvatskoj. Najčešća je situacija da osoba boravi tamo gdje joj je prebivalište. Ako su adrese različite, nas zanima ona lokacija gdje osoba boravi, odnosno gdje provodi najveći dio vremena. Imamo puno pitanja građana na tu temu, pogotovo naših državljana koji žive vani, a imaju ovdje prebivalište. Ono što je najbitnije, nas zanima boravište, a ne adresa na koju osobi glasi osobna iskaznica", poručio je Plesac.

No, ni u prvoj fazi popisa kad će se građani popisivati preko sustava e-Građani, ni u drugoj fazi kad će im u domove dolaziti popisivači, DZS nema mehanizam kojim bi onemogućio nekoga da se popiše iako ne živi u Hrvatskoj.

Direktorica DZS-a Lidija Brković upozorila je da će samo jedna osoba preko sustava e-građani popisati cijelo kućanstvo, te da za popunjavanje upitnika treba 20-ak minuta, ali je građane podsjetila da će kroz taj sustav dobiti i kontrolnu šifru i da je moraju sačuvati kako bi je predočili popisivaču koji će doći do njih u kuću ili stan.

U Primorsko-goranskoj županiji najlošiji omjer

U odnosu na procjene za 2019., sredinom 2020. godine broj stanovnika povećao se u Gradu Zagrebu i još tri županije, Istarskoj, Zagrebačkoj i Dubrovačko-neretvanskoj, gdje je rast i najveći, za 0,62 posto. U svim ostalim županijama nastavljen je pad broja stanovnika, najviše u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji za 1,72 posto, a slijedi Požeško-slavonska s padom broja stanovnika od 1,69 posto. Primorsko-goranska županija ima i najmanji udio mladih do 19 godina u ukupnom stanovništvu, tek 16,4 posto, dok je on najveći u Međimurskoj županiji, 21,7 posto. U Međimurju je i najmanji udio starijih od 65 godina, 19,4 posto, a najveći je u Šibensko-kninskoj, 26,3 posto.

Samopopisivanje jeftinije

Plesac je otkrio i da je samopopisivanje znatno jeftinije za državu nego terenski popis, jer samopopisivanje za cijelo kućanstvo košta osam kuna, a kad popisivač popiše jedno četveročlano kućanstvo, trošak je 40 kuna.

S obzirom na to da se epidemiološka situacija u Hrvatskoj pogoršava, novinare je zanimalo i hoće li popisivači imati COVID-potvrdu jer će dnevno ulaziti u više domova i susretati se s desecima ljudi, ali Plesac je objasnio da popisivači ne moraju imati ni COVID-potvrdu ni negativan test, ali da im je preporučeno da se maksimalno drže mjera.

"Ako građani ne žele pustiti popisivača u stan, mogu se popisati negdje izvan stana. Ako je osoba u izolaciji i popis se mora odgoditi, on ipak traje dovoljno dugo i dovoljno je vremena da popisivač ponovo dođe nakon izlaska kućanstva iz izolacije. Ne možemo natjerati popisivače da se cijepe, no prema našim podacima, velik broj ima COVID-potvrdu", pojasnio je Plesac.

Kako bi građani mogli razlikovati popisivače od prevaranata koji bi poželjeli iskoristiti popis da nesmetano uđu građanima u kuće, popisivači će imati svoje posebne majice, akreditacije i laptope s oznakama popisa. Za građane koji namjerno ne žele dati podatke popisivačima ili daju pogrešne podatke, propisane su prekršajne kazne, a Plesac je otkrio i da na posljednjem popisu 2011. godine niko nije kažnjen.

"Uvijek postoji prvi put", poručio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...