KO JE UBIO RISTU ĐOGU: Kako je skončao najveći medijski promotor zla u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu?

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 12. Sep. 2021  12. Sep. 2021

  • 1

Glavni lik naše današnje priče je novinar Risto Đogo, jedan od najvećih medijskih promotora zla u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Gostovanje u emisiji “Moj gost, njegova istina” kod novinara Riste Đoga dogodilo se 1994. godine. Danas više nisu živi više ni novinar, a ni gost-ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan.

Nekoliko mjeseci nakon ovog intervjua, tačnije 12. septembra 1994. novinar Risto Đogo, misteriozno je stradao u Zvorniku.

Prava istina o njegovoj smrti nikada nije otkrivena. Zvanična verzija tvrdi da je bila riječ o nesretnom slučaju u kome je Đogo pao s terase hotela “Vidikovac” u Drinu, odakle su ga izvukli ronioci. Jedna od verzija kaže i da je

ubistvo Riste Đoga organizirao ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan, a povod je, navodno, bio upravo pomenuti intervju, odnosno da je novinar neobjavljene dijelove razgovora prodao Haagu.

Bilo kako bilo, Risto Đogo ostat će upamćen po zlu, kao jedna od vodećih medijskih figura rata u BiH. Njegovi televizijski dnevnici ostat će upamćeni kao najveći promotori zla tokom agresije na BiH. U jednom od TV Dnevnika “Kanala S” s Pala, u zimu 1992/93., kada su se Sarajlije smrzavale i gladovale, rekao je kako su “oni među najsretnijim ljudima na svijetu: dok svako igra loto i ništa ne dobija, svi oni imaju po sedam pogodaka, artiljerijskih, u njihove kuće”.

Đogo je rođen 12. februara 1956. u Kalinoviku. Na Fakultetu političkih nauka (Odsjek žurnalistika) u Sarajevu diplomirao je 1979. Već kao mladi novinar volontirao je u “Oslobođenju” i na Radio Sarajevu, gdje se ubrzo poslije diplomiranja zaposlio.

Već u aprilu 1992., zajedno s Ilijom Guzinom, Draganom Alorićem i Draganom Božanićem, učestvuje u osnivanju Srpske novinske agencije (Srna), zatim i Srpskog radija i Srpske radio-televizije (SRT; “Kanal S”).

Risto Đogo smrtno je stradao u septembru 1994. godine. Njujorški “Times”, istražujući njegovu pogibiju, započeo je tekst sljedećom rečenicom: “Risto Đogo, glavni i odgovorni urednik Televizije Republike Srpske, nije u noći između 9. i 10. septembra 1994. pao s visoke terase zvorničkog hotela “Vidikovac” u Drinu i – udavio se. On je ubijen”!

(SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...