PROVIDNA IGRA DODIKA I ČOVIĆA: Politički dogovor SNSD-a i HDZ-a vrijedan 100 miliona maraka…

Do kraja septembra traje ponuda koju je banjalučka kompanija Grand Trade dostavila na adresu Uprave za indirektno oporezivanje za kupovinu nove poslovne zgrade u kojoj će biti smješten Centralni ured, kao i regionalni centar u Banjoj Luci.

  • Politika

  • 12. Sep. 2021  

  • 0

Iako za ovu namjenu imaju 36 miliona maraka, odlučili su da prihvate ponudu od skoro 100 miliona maraka. Zbog nedostatka sredstava, iz Uprave za indirektno oporezivanje obratili su se i Vijeću ministara BiH.

Tražili su objekat za 36 miliona maraka, a dobili samo jednu ponudu, vrijednu gotovo 100 miliona maraka. Na ponuđeni javni oglas Uprave za indirektno oporezivanje za kupovinu nove zgrade javila se samo kompanija Grand Trade iz Banje Luke, čiji se vlasnik dovodi u vezu s najvišim rukovodstvom Republike Srpske. Nedostajućih 63 miliona tražili su od Vijeća ministara BiH.

„U Članu 2, Stav 1, tačka C, iznos 37.900.000 zamjenjuje se iznosom 100.900.000, a iznos 36.000.000 zamjenjuje se iznosom 99.000.000.“

„Oni su tražli toliko. I cijena kad pomnožite po kvadratu izađe oko 80 miliona, to je tačno, ali to je toliko. Oni traže 20.000 kvadrata. Znate li koliko je 20.000 kvadrata, da je čovjek, da to napravi, trebao kredite. Digao je kredit od Nove banke očekujući da se to proda i sad oni kažu to ne treba Banjaluci“, komentirao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH (SNSD).

Sumnja u dogovaranje cijelog procesa bili su i uslovi koje je Uprava za indirektno oporezivanje tražila od ponuđača. Poslanici u Predstavničkom domu  Parlamenta BiH u junu su izglasali zaključak kojim se nalaže Vijeću ministara BiH da poništi javnu nabavku, a Uprava je dva puta odgađala rok. Ovaj posljednji ističe krajem ovog mjeseca, dok uveliko traje politička kriza i blokada.

„Ono što je očigledno i što se sprema u narednih nekoliko dana je da određeni predstavnici u institucijama BiH pokušavaju provući finansijski vrlo štetne, a za njih jako povoljne aranžmane i dogovore, posebno onaj dio koji se odnosi na kupovinu zgrade za potrebe UIO u iznosu 100 miliona maraka“, napominje Branislav Borenović, poslanik u Predstavničkom domu BiH (PDP).

U nevladinom sektoru kažu da kompletan proces navodi na zaključak da je posao već ranije dogovoren. I to kao dio političkog dogovora između SNSD-a i HDZ-a BiH. Smatraju da neće doći do odustajanja od ove nabavke.

„Upravo zbog činjenice da su na strani unaprijed napravljeni i politički dogovori koji vrlo vjerovatno imaju uključenu poziciju i odobravanje sljedećeg direktora UIO, imajući u vidu da gospodinu Džakuli ističe mandat, da se čeka imenovanje novog direktora“, ističe Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje kratak odgovor. Kažu da se ne žele više oglašavati u javnosti o ovom pitanju. A prije nekoliko dana izdali su i saopštenje u kojem su naveli da od trenutka osnivanja nemaju riješeno pitanje smještaja, kao i da nisu urodili plodom svi dosadašnji pokušaju da riješe taj problem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...