PAMETNI "LEŽEĆI POLICAJCI": Kažnjavaju samo one koji voze prebrzo (VIDEO)

Tekst prenosimo sa stranice "Index Auto" zagrebačkog portala "Index.hr".

  • Auto

  • 13. Sep. 2021  13. Sep. 2021

  • 0

Klasični "ležeći policajci“ bi mogli uskoro otići u povijest, bar kad su u pitanju bogate europske zemlje. 

Klasični uspornici su jednaki za sve, i one koji voze brzo i one koji se vuku po cesti. Jedina razlika je u tome što proporcionalno brzini trpi konstrukcija podvozja. Međutim postoje i neka daleko rafiniranija rješenja. 

Među njih spadaju i uspornici koji reagiraju samo na one koji voze prebrzo.

Nakon što nadzorna kamera snimi prebrzog vozača aktivira se uspornik i spušta nekoliko centimetara kako bi formirao maleni rubnjak - dovoljno da ga vozač i putnici u vozilu itekako osjete. 

Ako pak vozač vozi propisanom brzinom cesta ostaje ravna, komfor u vožnji nije narušen, a ni ovjes nije izložen udarcima.

Njemački grad Hanau instalirao je nove uspornike prometa, a otprije su već postavljeni u nekim švedskim gradovima (Karlstadt, Uppsala, Malmö...), na Islandu i u Norveškoj, izvještava HAK Revija. 

Poznati su i rezultati. U Torslandi u Švedskoj sustav je aktiviran početkom lipnja 2020. godine.

U rujnu iste godine uspornik je aktiviralo 7.5 % vozača u smjeru juga, a samo 4.5% u smjeru sjevera. Već u prosincu udio vozila koja su aktivirala uspornik bio je tek 5% u jednom i 4% u drugom smjeru, čime je potvrđena opravdanost instalacije ovakvog sustava. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...