PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Seksualno zlostavljanje djece povećano za 67 posto

Gordana Buljan Flander, dirktorica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, iznijela je podatke MUP-a po kojima je, u odnosu na 2019., u prvih pet mjeseci 2020. godine zlostavljanje djece poraslo za 27 posto.

  • Regija

  • 13. Sep. 2021  

  • 1

Tokom pandemije u Hrvatskoj seksualno zlostavljanje djece povećano je za 67 posto, broj ovisnika o alkoholu skočio je na četvrt miliona, a brojne porodice su razorene, upozoreno je online panelu o mentalnom zdravlju nacije. 

Online panel okupio je psihijatre, psihologe i predstavnike udruga civilnog društva koji su upozorili na porast svih vrsta ovisnosti, nasilja u porodici i zlostavljanja djece tokom pandemije, saopćila je u ponedjeljak Udruga Životna linija, kao jedan od organizatora skupa.

Gordana Buljan Flander, dirktorica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, iznijela je podatke MUP-a po kojima je, u odnosu na 2019., u prvih pet mjeseci 2020. godine zlostavljanje djece poraslo za 27 posto.

"Prošle godine je u odnosu na 2019. kazneno djelo kršenja djetetovih prava, odnosno, fizičko i emocionalno zlostavljanje, poraslo za 32 posto, dok se seksualno zlostavljanje povećalo za čak 67 posto.  U Poliklinici vidimo sve više djece koja su žrtve nasilja u obitelji ili seksualnog zlostavljanja", istaknula je Buljan Flander na skupu koji je organiziralo Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Udruga Životna linija, u sklopu kampanje Čujem te #IspodPovršine. Posljedica pandemije je i to što više od polovine djece osjeća beznađe, tugu i strahove.


"Djeca su tokom pandemije stalno bila kod kuće s računalima i mobitelima, pa je drastično poraslo i nasilje izvan obitelji, odnosno, online nasilje. Roditelji bi trebali pokazati puno više interesa za online aktivnosti djece, čak i kad se ne razumiju u tehnologiju", poručila je Flander.

Dodala je da se dijete uz pametni telefon neće družiti sa svojim vršnjacima, već s ljudima svih životnih dobi, od kojih mnogi imaju loše namjere. Povećao se i broj konzumenata marihuane među djecom, a posebno zabrinjava da se korištenje marihuane veže uz sve mlađe dobne skupine, navodi Večernji.hr.


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...