ANALIZA ALBANSKOG PORTALA "POLITIKO": Da li je Angela Merkel obesmislila inicijativu "Otvoreni Balkan"?

Nakon jučerašnjeg sastanka u Tirani, veliku pažnju javnosti u regionu izazvale su reakcije njemačke kancelarke Angele Merkel na pitanje oko inicijative "Otvoreni Balkan" koju zagovaraju srbijanski, albanski i sjevernomakedonski premijeri. Zagovaratelji ove inicijative već izvjesno vrijeme nastoje na sve načine prikazati kako ona ima podršku Njemačke, odnosno Angele Merkel. Na ovo pitanje odgovor je pokušao dati albanski portal "Politiko". Analizu pod naslovom "Da li je Angela Merkel obesmislila inicijativu 'Otvoreni Balkan'?" "Slobodna Bosna" donosi u integralnoj verziji.

  • Regija

  • 15. Sep. 2021  15. Sep. 2021

  • 1

Angela Merkel posjetila je Tiranu u utorak, posljednju stanicu oproštajne turneje po Balkanu, tokom koje je njemačka kancelarka ohrabrila države u regionu da nastavlje dalje sa reformama kako bi poboljšale svoje šanse pridruživanja Evropskoj uniji.

Kancelarka je rekla da su "Sjeverna Makedonija i Albanija ispunile uslove postavljene za početak pregovora o članstvu" ali datum početka pregovora o pristupanju još uvijek nije dogovoren jer je Bugarska stavila veto zbog uzajamnih historijskih problema sa Sjevernom Makedonijom.

U Tirani, Merkel se također sastala sa šefovima vlada Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova. Njena posjeta fokusirala se na razvoj regionalne saradnje i implementacije zajedničkog regionalnog tržišta, inicijative koja je dio takozvanog Berlinskog procesa, inicijative podržane od strane Evropske unije da bi se ojačala regionalna saradnja između šest zapadnobalkanskih zemlaja i pomogla evropska integracija.

Politiko.al / Screenshot

Na zajedničkoj konfereniciji sa kancelarkom, Rama je naglasio da nedavno pokrenuta inicijativa za "Otvoreni Balkan, "mini Šengenska" ekonomska zona kreirana od strane Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije, nije "u suprotnosti sa Berlinskim procesom".

"Otvoreni Balkan je izdanak Berlinskog procesa.To je manje-više mehanizam za ubrzanje Berlinskog procesa", rekao je Rama.

"Mi moramo paralelno raditi da region raste. Mi ne moramo čekati da se pridružimo Evropskoj uniji za izgradnju autocesta ili digitalne infrastrukture ili zajedničkih tržišta", dodao je Rama.

Merkel, koja je inicirala Berlinski proces prije sedam godina, rekla je da on "srž svega i u ovom kontekstu se ne može zamijeniti".

"Berlinski proces je srž svega i u ovom kontekstu se ne može zamijeniti. Unutar ovog procesa stvari se mogu ubrzati. Nije važno ko se može pobrinuti za to, postoji mnogo prijatelja koji se mogu pobrinuti. Svaki drugi savezni kancelar će biti prijatelj ovog regiona, mnogo je ljudi koji tamo žive i rade i interes za rad sa ovim regionom je veliki", rekla je Merkel.

Albin Kurti, premijer Kosova, koji je odbio da se pridruži "Otvorenom Balkanu", ustvrdio je da je Berlinski proces jedini put ka evropskim integracijama, piše u analizi albanski portal "Politiko".

"Berlinski proces je prilično širok i također dubok da nam ne trebaju druge alternativne varijante", rekao je Kurti.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...