ŠTA ĆE SADA REĆI ANTIVAKSERI: Razvijena terapeutska vakcina protiv raka - uz pomoć iste tehnologije kao i za Astrazenecino cjepivo protiv…

Kombinacija cjepiva i imunoterapije rezultirala je bržim smanjenjem tumora i većom stopom preživljavanja miševa.

  • Zdravlje

  • 15. Sep. 2021  

  • 0

Vektorska tehnologija, čini se, neće imati svoju primjenu samo u liječenju Covida-19. Naime, istraživači s Oxforda i Instituta za istraživanje raka Ludwig razvili su terapeutsko cjepivo protiv raka na bazi vektorske tehnologije. Ono bi se, piše Bloomberg, trebalo također primjenjivati u dvije doze.

Tokom testiranja na miševima, cjepivo je povezalo razinu T-stanica, koje suzbijaju tumore i poboljšavaju učinkovitost onkološke terapije. Kombinacija cjepiva i imunoterapije rezultirala je bržim smanjenjem tumora i većom stopom preživljavanja miševa.

Klinička testiranja na ljudima trebala bi krenuti godinu dana nakon uočavanja poboljšanja kod miševa, a u njima će sudjelovati 80 ljudi koji boluju od raka pluća.

Jedna doza ovog cjepiva ima isti vektor, kao AstraZenecino cjepivo protiv Covida-19. Taj vektor je zadužen za prenošenje genetskog koda koji tjera imunološki sistem čovjeka da cilja dva specifična proteina smještena na površini stanica raka, čime bi se nastojalo suzbiti njegovo širenje i razmnožavanje.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...